Рюя Танер свири на родния елит

Пианистката очарова публиката на концерт при турския посланик Сюлейман Гьокче

Рюя Танер свири на родния елит | StandartNews.com

Международно известната пианистка Рюя Танер изнесе камерен концерт за доайените на класиката у нас. Изпълнението й събра видни представители на културния и бизнес елит в резиденцията на посланика на Турция Сюлейман Гьокче, един от архитектурните шедьоври на София.

Сред специалните гости бяха главният диригент на радиосимфониците Емил Табаков, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, шефовете на Музикалния театър Марио Николов и на Софийска филхармония Явор Димитров, генералният директор на НДК Пени Раева, председателят на Руско-турската търговско-промишлена камера Заки Байрям. Зам.-министърката на културата Велислава Кръстева също успя да поговори с Рюя Танер. В изпълнението на звездата партнираше перкусионистът Динчер Йозер. "Подобни културни прояви ще стават често явление в резиденцията", обеща пред "Стандарт" посланикът.

Родената в Северен Кипър Рюя Танер е виден представител на новото поколение турски музиканти. Тя е гастролирала в над 45 страни в Европа, Америка и Азия, където блестящите й изпълнения са предизвиквали овации. Рюя очарова с нежните, но динамични изпълнения - съчетание, което рядко се среща. Публиката се наслади на "Зейбек" от Улви Джемал, "Посвещение" от Шуман/Лист, "Отражение във водата" от Клод Дебюси", "Двери" от Камран Индже и други мизикални творби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай