Рок фенове обикалят Европа

Рок фенове обикалят Европа | StandartNews.com

Сърбия, Унгария и Хърватия вдигат къмпинги за хиляди фестивални маниаци

Сезонът на фестивалите в Европа вече започна и най-големите фенове на рока и метъла отдавна са си резервирали билети и места, за да преживеят нещо незабравимо. Седите си вкъщи и се ядосвате защо музикантите от световната сцена не идват в България. Просто престанете да се тормозите, грабнете раницата и отидете да ги чуете другаде.

Инди ритми огласят Загреб

"Инмюзик" e от най-тоталните зрелища на открито на Балканите - и най-големият в Хърватия. На сцените на островите край Загреб ще излязат установени имена в инди музиката - о Florence The Machine, The Kooks, Django Django и Wilco. Билетът от 47 евро е с включени транспортни разходи, а цената за къмпинг зоната е 37 евро.

Кога - 20-22 юни
Къде - Загреб, Хърватия

Нови Сад посреща "Продиджи" и родните "Jeremy?"

"Exit magic Adventure" комбинира два от най-големите летни фестивали в Европа. Първият е "Еxit" в Нови сад от 7 до 10 юли, а вторият е "Sea Dance" в Будва от 14 до 16 юли. Събитието ще предложи много и разнообразни музикални емоции и ще събере меломани от целия свят. Фестът в Нови Сад стартира преди няколко години под формата на студентски протест в Сърбия. Първите няколко издания преминават под етикета на младежкото недоволство и желанието на студентите да привлекат вниманието на правителството към своите проблеми. Като всеки протест обаче, идеята на "Exit" се размива с времето и в последствие фестът е продаден на големи организации, които го превръщат в поредната евтина спирка за британските къмпингари в Източна Европа. С всяка следваща година имената на сцените в Петроварадинската крепост са все по-комерсиални, което повишава интереса към събитието и то става желана дестинация за все повече хора в световен мащаб.
Преди да дойдат на 13 август в Бургас, "Продиджи" са хедлайнери на феста в Нови сад. Там ще са и момчетата от родната банда "Jeremy?", които преди това вече ще са подгрели турнето на "Куин" в Полша, Румъния и в София. Останалите са "Бастилията", Уиз Калифа, Ели Гулдинг, Димитри Вегас и Лайк Майк, Робин Шулц, "Стерео Ем Си", "Мистър Динамит" и още две дузини щури банди и солисти. Диджеите от "Ница", един от най-забележителните клубове в Европа, намиращ се в легендарната зала "Аполо" в Барселона, ще дадат старта на тазгодишната програма. Звукът на града, който никога не спи, ще обземе Крепостта заедно с Rebolledo, The Hacker, диджей Фра, Тияна и Клаус. На следващия ден, 8 юли, берлинската техно институция "Трезор" ще отпразнува 25-годишнината си на сцената на "Exit". "No Sleep Novi Sad", сцената, превърнала се през годините в символ на независимата електронна музика и съвременна култура, ще приветства култовия техно лейбъл и клуб от Берлин. Шоуто ще бъде оглавено от иконата на електронната музика и основателя на съвременния берлински звук Мортиз фон Осуалд заедно със Задиг, Даша ЛРъш и Псик. Пикът на купона този ден ще бъде Дейвид Гета. Създателят на химна на "ЕВРО 2016" пристига с гръм и трясък с една от най-мащабните продукции в цялата му кариера. Статистиката около името му е красноречива - над 9 милиона продадени албума, 4,3 милиарда гледания в официалния му канал в YouTube, зашеметителните 55 милиона фена във Фейсбук.

"Sea Dance" фестът в последните няколко години се провежда съвместно с "Еxit" и предлага малко повече интересни артисти за изискващите по-интелигентна музика фенове. В Будва ще звучи много повече бас музика и ще се чуят артисти от проекти, които са били в своя пик преди около 10 години. Естествено, "старите кучета" все още има какво да покажат и с какво да изненадат. Тази година билетът за събитието в Будва е включен в цената на феста в Нови Сад и закупуването на пропуск единствено за мероприятието в Черна гора е невъзможно. По този начин организаторите се стремят да подчертаят общото развитие на двата фестивала. "Хъртс" ще бъдат хедлайнери на третото издание на "Sea Dance", където ще представят новия си албум "Surrender". Под звездното небе на красивия бряг на Адриатическо море публиката ще чуе на живо най-новите им хитове "Some Kind of Heaven" и "Lights", както и фестивалните химни "Stay", "Miracle" "Illuminated", "Sunday". Впечатляващият успех на поп дуото Тео Хъчкрафт и Адам Андерсън ги отведе до сцените на най-големите европейски и световни фестивали, милиони продадени албуми и сингли, както и напълно разпродадени дати за световното им турне.
Един от официалните представители на "Exit"-а у нас PartyTravel.bg, които се грижат за дистрибуцията на билети и пакетни услуги за страната. Там може да видите, че има промо оферта за 135 лева, при която, ако купите 4 билета, които са и за двата феста, петият е безплатен. Другият промо пакет от 235 лева включва и двупосочен билет София-Нови Сад и запазено място във фестивалния къмпинг, който ще бъде отворен от 5 до 12 юли. Иначе нощувка в къмпинга струва 55 лева. Двупосочният автобусен билет София - Нови Сад - София е 119 лева, а този, който включва и Будва - 259 лева.

"Екзит" - 7-10 юли Нови сад
"Sea Dance" - 14-16 юли, Будва

Реге и хип-хоп до замъка на Дракула

Третото издание на Electric Castle festival в Румъния ще се проведе от 14 до 17 юли и ще събере над 250 артисти от различни музикални стилове - дъб, реге, техно, хаус, хип хоп, соул, дръм и бас. Тази година там за първи път ще участват исландците от "Шигър Рос", както и световноизвестният германски диджей Пол Калкбренер. Други имена от световната сцена, които биха могли да събудят любопитството ви, са Gorgon city, Rusko, Enter Shikari, Dub Pistols, Toddla T, Bring me the Horizon, Bastille. Подобно на любимия ни "Еxit", и този фест се провежда в замък - Банфи, разположен в североизточна Румъния. Локацията се намира в Трансилвания, така че можете да обогатите културния си опит с посещение до Бран, познат още като Замъка на Дракула. Има доста добре организиран и евтин къмпинг на мястото. Може да се спрете на обикновен или на луксозен вариант и да го платите с фестивалния билет на по-ниска цена. Средната цена за престой за една нощ в къмпинга възлиза на около 30 лева. Винаги бихте могли да направите резервация за хостел или хотел в съседните градчета. Осигурен е безплатен транспорт до фестивала и обратно.
Ако все още не сте си закупили билети, ще можете да го направите на официалната страница на фестивала: https://electriccastle.ro/.

Кога - 14-17 юли
Къде - замъка Банфи в Румъния

Риана и 24/7 купон на "Зигет" в Будапеща

Една седмица на Острова на свободата - но не в Куба. Това обещават организаторите на "Зигет". Всяка година през август късчето земя, наречено Обудай, разположено сред спокойните води на Дунав в сърцето на Будапеща се превръща в сцена на най-големия музикален фестивал в Централна Европа. Островът се изпълва с палатки, сцени, много музика и разнообразни събития и атракциони, които забавляват над 385 000 посетители по 24 часа в денонощието. Тук се събират феновете на алтернативния, психиделичен и пънк рок, регето, хип-хопа, хевиметъла и инди уорълд музиката. Тази година звездите ще бъдат Риана, етнорок и поп триото от Англия "Мюз", австралийската певица, която не показва лицето си Сиа, световният диджей Дейвид Гета, "Високо летящите птички" (High Flying Birds) на Ноел Галахър, един от корифеите на електро суинга Паров Стелър, известният френски певец с испански корени Мано Чао и още три пъти по толкова банди и солисти.
Фестът далеч не е само музикален, а е свободна артзона, където могат да се видят причудливи инсталации, цветни скулптори, графити и уникални артпроекти. Млади креативни творци представят идеи и показват таланта си на Острова на свободата, както наричат Обудай.

Кога - 10-17 август
Къде - Будапеща

Адел и "Колдплей" на "Гластънбъри"

"Гластънбъри" по традиция се провежда във фермата Уърти в Англия. На поляната в Пилтън, Съмърсет, между 22 и 26 юни ще избухнат Адел и група "Мюз". Другият хедлайнер на най-големия рокфестивал в Европа са "Колдплей". Изпълнителите на хита "Adventure of a Lifetime" ще изнесат концерт на легендарната сцена Пирамида на 26 юни. Концертът ще е част от турнето "A Head Full of Dreams", което ще отведе бандата в Южна Америка, Европа и след това в Северна Америка. Това ще е първото и единствено участие на групарите във фестивал тази година. "Колдплей" ще свирят за четвърти път на "Гластънбъри" след участието си в предишните му издания през 2002 г., 2005 г. и 2011-а.

Кога - 22-26 юни
Къде - Англия, Пилтън

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай