Раздават фолклорните "Оскари" в БАН

Изложбата, посветена на 90 години от рождението на Радка Кушлева, от днес може да се види в БАН - до голямата зала, където на 5 декември ще се проведе церемонията по връчването на наградите. До края на ноември експозицията гостуваше в Националния етнограф

Раздават фолклорните "Оскари" в БАН | StandartNews.com

Годишните фолклорни награди за 2016-а ще бъдат раздадени на 5 декември от 14 часа в голямата зала на БАН срещу Парламента. Проектът, популярен като жанровите "Оскари", е на Сдружение „Наследници на фолклорния огън". Церемонията е посветена на голямата Радка Кушлева, която е представена и в прекрасната експозиция „Славея на Родопите", събрала много овации.

Главният организатор на събитието и автор на идеята Константин Лазаров повдигна завесата за това, което ще се случи на 5 декември.

С приз за цялостен принос към фолклора ни, статуетка и плакет ще получат странджанската певица Янка Рупкина и Иван Тодоров - един от хореографите на златното поколение. Ансамбъл на 2016-а отново е "Тракия" от Пловдив.
Председател на журито на Годишните фолклорни награди е Диди Кушлева, членове са Димитър Манов, Калинка Згурова, Мая Ценова, Сорина Богомилова. В церемонията ще участват Недялко Недялков, Матьо Добрев, Кръстьо Димов, Янка Рупкина, Светла Караджова, Добринка Машалова - дъщеря на Борис Машалов, Диди и Соня Кушлеви - дъщери на Радка Кушлева, Дамян Йорданов. Входът е свободен, а организаторите обещават много незабравими моменти.

Годишните номинации са:

1. Глас
2. Албум
3. Най-добри вокални дуети, триа, квартети
4. Постановка на годината
5. Хореограф на годината
6. Инструментална пиеса
7. Дете-изпълнител
8. Нематериалното културно наследство – номинацията се определя от БАН
9. Фирма, община или личност, популяризираща или спонсорирала фолклорни събития
10. Ансамбъл на годината
11. Журналистически, публицистични материали и радиопредавания в областта на фолклора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай