Рашидов към политиците: Дайте пари за прекрасна реклама на България

Лицето на туризма е културата, каза председателят на Народното събрание

Рашидов към политиците: Дайте пари за прекрасна реклама на България | StandartNews.com

"Аз съм един от основателите на тази кампания. Когато бях министър на културата при мен дойде една симпатична дама и каза - искам да направя това. Погледнах я ехидно - кога ли у нас са се случвали подобни неща. 10 години минаха, публиката суга тук е различна. Десет години ние не искаме да сме важна и разпознаваема държава, с 1300 годишна история". 

Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на форума на "Стандарт" "Бранд България. Докосни Чудесата". 

Ето какво каза още той:

Скоро бях в Париж, пускам телевизора и гледам една турска реклама - страхотна. Толкова ли ние не можем да се рекламираме? Толкова ли е трудно?

Толкова ли е трудно да не приличаме на Майкъл Джексън, а Майкъл Джексън да иска да прилича на Пешо?

Държава, пълна с талантливи хора, богата на култура. Разгледах всички програми на изборите, културата пак отсъстваше. 

Хващам се за вашите думи, госпожо Бозукова. Делим туризма. Всичко е туризъм, но лицето му е културата. Вземете една брошура за екскурзия в Париж. Всеки ден е разглеждане на културно-исторически забележителности. Същото е и в Барселона.

Затова много е важна рекламата. Тя се прави с пари. Много е важно да е приоритет. От всичко имаме нужда. Но духовността е много важна.

Когато се случи земетресението в Хаити аз предложих да се направи голям концерт, а с парите да подкрепим бедстващите. Видяхме в Хаити бездомни, страдащи, но край огняовете пееха. Това крепеше човешкото в тях", каза още Вежди Рашидов.

Като министър се опитах да направя нещо. 60 тракийски могили имаме, от тях са разкрити само няколко. Ако всяка година всяко правителство инвестираше по 2 милиона лева, сега щяхме да имаме 15 прекрасни могили като туристическа дестинация. 

С госпожа Бозукова седнахме да направим петте туристически лъча на България. Тя се мъчи сама да направи този героизъм. Вярно е, че сега има повече подкрепа. 

Аз съм правил тракийска изложба за първи път в Лувъра. В тяхната Академия на науките направихме една лекция, защото те не познаваха траките. За тях Севт Трети бе по-скъп от златото, защото това е висока класа култура.

Аз апелирам това начинание, за което Ви поздравявам, госпожо Бозукова, да продължи. Трябва да говорим по-нататък с политиците как да направим културата приоритет.

Помагайте всички, дайте пари да направим прекрасна реклама на България", призова Вежди Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай