Панагюрското злато поведе в битката за Чудесата

Цари Мали град и Перистера се редуват за бронза в класацията на "Стандарт"

Панагюрското злато поведе в битката за Чудесата | StandartNews.com

Панагюрското злато поведе в битката за топ 10 на Чудесата на България на десетилетието. Гласуването започна на 5 декември.

ГЛАСУВАЙ ЗА ЧУДЕСАТА НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО ТУК

По повод 10-ия юбилей на кампанията „Чудесата на България” "Стандарт" предложи на вас – нашите читатели, заедно да изберем топ 10 на Чудесата на десетилетието. И така още веднъж да отдадем заслуженото признание на онези символи от богатото ни културно-историческо наследство, които ни карат да се чувстваме горди.

ВИЖТЕ 20-ТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ГЛАСУВАЙТЕ: Избираме Чудесата на десетилетието

Подбрахме 20 знакови обекта, които са се превърнали в любими дестинации и очакваме да направите избора си за ТОП 10. Критериите, по които сме подбрали обектите са няколко: извършена реконструкция и консервация, социализация и дигитализация, приходи от туристически услуги, включване в регионален маршрут, допълнителни атракции.

ВИЖ ОЩЕ: Цари Мали град в битката за топ 3 на Чудесата

Няколко обрата претърпя класацията през последните дни. В началото на седмицата Крепостта на гълъба "Перистера" в Пещера зае убедително първото място. Но това амбицира хората от Самоков и те ударно започнаха да гласуват за своята местна гордост - легендарната крепост на Гая Плацидия Цари Мали град. Тя бе напълно възстановена и се превърна в невероятна туристическа атракция. Късноантичната римска крепост е разположена е на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин, община Самоков. Цари Мали град стана чудо № 1 на България за 2013 г. Реставрацията на крепостта бе кауза на големия българин Симеон Пешов, с когото България се прости през септември.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат в Чудесата. Перистера задмина Царевец

В четвъртък вотът на читателите ни пренареди отново топ 3 като изведе на първо място Панагюрското злато. В момента то печели 25% от гласовете. След него се наредиха Царевец и Трапезица с 21%. А Перистера и Цари Мали град се редуваха на третото място с 18 и 16 на сто от гласовете.

ВИЖ ОЩЕ: Стига чудесии! Идва книгата Легенди за Чудесата

В първите часове на тазгодишната класация поведе най-старият град в Европа Провадия – Солницата. След това Царевец и Трапезица изравниха, малко по-късно водещата позиция зае Перперикон. Веднага след него се нареди Панагюрското злато. Ден по-късно Царевец и Трапезица задминаха Перперикон. В същото време обаче хората в Пещера започнаха да наваксват изгубената преднина и осигуриха първото място на „Перистера” във временното класиране.

ВИЖ ОЩЕ: Балдуиновата кула и невярната царица. Легендата

В топ 10 на временното класиране влизат още Плиска и Велики Преслав, Перперикон, Античен Пловдив и Бачковският манастир. Но местата в класацията непрекъснато се разместват.

ВИЖ ОЩЕ: Перперикон дръпна в битката за Чудесата

Кампанията „Чудесата на България” в юбилейната десета година се провежда с подкрепата на българския еврокомисар Мария Габриел, която отговаря и за опазването на културно-историческото наследство в Европа. Тя е автор на предговора към уникалното издание „40 легенди за Чудесата на България”, в което "Стандарт" за първи път събра магнетичните предания за крепости, манастири, природни феномени, съкровища и културно-исторически атракции. Книгата ще е на пазара на 18 декември 2020. Тя е специалният ни подарък, за всеки, който се абонира за "Стандарт" през 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай