Обрат в Чудесата. Перистера задмина Царевец

Крепостта на гълъба в Пещера зае лидерската позиция в Чудесата на десетилетието

Обрат в Чудесата. Перистера задмина Царевец | StandartNews.com
  • Крепостта на гълъба в Пещера зае лидерската позиция в Чудесата на десетилетието

Обрат в гласуването за Чудесата на България. Крепостта на гълъба „Перистера” в Пещера измести Царевец и Трапезица от първото място във вота за най-любимите символи от древното ни културно-историческо наследство. Гласуването започна на 5 декември и ще продължи до 20 декември.

ГЛАСУВАЙ ЗА ЧУДЕСАТА НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО ТУК

По повод 10-ия юбилей на кампанията „Чудесата на България” СТАНДАРТ предложи на вас – нашите читатели, заедно да изберем топ 10 на Чудесата на десетилетието. И така още веднъж да отдадем заслуженото признание на онези символи от богатото ни културно-историческо наследство, които ни карат да се чувстваме горди.

ВИЖТЕ 20-ТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ГЛАСУВАЙТЕ: Избираме Чудесата на десетилетието

Подбрахме 20 знакови обекта, които са се превърнали в любими дестинации и очакваме да направите избора си за ТОП 10. Критериите, по които сме подбрали обектите са няколко: извършена реконструкция и консервация, социализация и дигитализация, приходи от туристически услуги, включване в регионален маршрут, допълнителни атракции.

ВИЖ ОЩЕ: Стига чудесии! Идва книгата Легенди за Чудесата

Само за ден хората в Пещера, които в първите дни на класацията не бяха много активни, се мобилизираха и ударно дадоха гласовете си в анкетата на СТАНДАРТ, осигурявайки лидерска позиция на своята гордост. Крепостта бе реставрирана през 2014 г. като откриването й бе съпроводено с невероятно шоу от звук и светлина в небето над града. През 2014 г. „Перистера” стана чудо № 2 на България в годишната класация „Чудесата на България”, организирана от СТАНДАРТ. № 1 тогава бе римската крепост „Трансмариска” в Тутракан.

ВИЖ ОЩЕ: Балдуиновата кула и невярната царица. Легендата

В първите часове на тазгодишната класация поведе най-старият град в Европа Провадия – Солницата. След това Царевец и Трапезица изравниха, а привечер в неделя водещата позиция зае Перперикон. Веднага след него се нареди Панагюрското злато. В понеделник сутринта обаче Царевец и Трапезица заеха втората позиция, а във вторник вече задминаха Перперикон. В същото време обаче хората в Пещера започнаха да наваксват изгубената преднина и днес вече осигуриха първото място на „Перистера” във временното класиране. За нея вота си са дали 20 на сто от участниците в класацията. Царевец и Трапезица получават одобрението на 19%, Перперикон държи третото място с 13 на сто от гласовете. Античен Пловдив и Панагюрското злато имат 6 на сто от вота.

ВИЖ ОЩЕ: Царевец изпревари Перперикон. Гласувай за Чудесата

В топ 10 на временното класиране влизат още Плиска и Велики Преслав, Бачковският манастир, Белоградчишките скали, Кабиле и Свещари. Но местата им непрекъснато се разместват.

Патрон на кампанията „Чудесата на България” в юбилейната десета година е българският еврокомисар Мария Габриел. Тя е автор на предговора към уникалното издание „40 легенди за Чудесата на България”, в което СТАНДАРТ за първи път събра магнетичните предания за крепости, манастири, природни феномени, съкровища и културно-исторически атракции. Книгата ще е на пазара на 18 декември 2020. Тя е специалният ни подарък, за всеки, който се абонира за СТАНДАРТ през 2021 г.

ВИЖ ОЩЕ: Перперикон дръпна в битката за Чудесата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай