Новият хит за отпуската "Чудесата на Родопите"

Легендите за Свещената планина са за първи път събрани в книга

Новият хит за отпуската "Чудесата на Родопите" | StandartNews.com
  • Легендите за Свещената планина са за първи път събрани в книга
  • Домът на ангелите пази тайни от миналото, Градище зарежда с космическа енергия

Знаете ли, че траките освен смели воини са били вещи рудари и изкусни майстори златари? В ателиетата на торевтите одриси и гети са изваяни прочутите ни съкровища, направени със злато от Ада тепе край днешен Крумовград.А чували ли сте за Дома на ангелите в Перущица, свързан с тежък и знаменателен момент от миналото на България? Колко от вас знаят къде е било любимото място на покойния лидер на Куба Фидел Кастро?

Отговори на тези и още куп въпроси ще намерите в най-новата книга на "Стандарт" - "Чудесата на Родопите - 50 легенди".

Тя започва с най-голямо тракийско светилище - Перперикон и легендата за най-великия римски император, чиято съдба е начертана от жриците на Скалния град. И завършва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - Градище. Дори читателите, които смятат, че познават България, ще открият нещо ново за живота и гласовете на забравени герои на истории.

Страниците на луксозното и богато илюстрирано издание са запечатали символиката в Побития камък и разказват какво се носи във вятъра около Орловото око. Разкриват къде е сянката на Сатаната в Дяволския мост. И защо водата в най-големият карстов извор в България - Клептуза, е зиме и лете с температура 8 градуса.

Нещо повече - "Чудесата на Родопите - 50 легенди" дава възможност на всеки да начертае своя собствен маршрут по Чудесата на Родопите и да преоткрие Свещената ни планина през легендите, събрани за първи път в книга. Предговорът й е специално написан от човека, който най-добре познава родопската душа - д-р Ахмед Доган.  

 

 

 

 

Дяволският мост и храбрият зидар

Векове наред никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където днес се намира Дяволският мост. Амбициозен млад майстор обаче се нагърбил със задачата. Тайната за строителството му разкрил самият Дявол, но му поставил едно условие. За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало да изобрази лика на Сатаната, който обаче трябвало да бъде едновременно видим и невидим.

За всеобща изненада майсторът изпълнил задачата - образът на дявола се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето.

Според друг мит в един от камъните е останал отпечатък от стъпката на Дявола, след като той се разходил по моста. Затова и дълго време хората се пазели да не стъпват на този камък.

Това са само две от много легенди за Шейтан кюприя, както е известен Дяволският мостът - една от най-големите туристически атракции не само на Ардино, но и на България.

Той се намира на 10 километра от Ардино, построен е преди повече от 500 години. Твърди се, че в началото на ХVI в. заповед за градежа му е издал султан Селим Първи. Преди това на мястото е имало римски мост.

Построен е на 420 м надморска височина между стръмни родопски склонове. Мостът е с типичната за османското пътно строителство от средните векове "изгърбена форма" с три свода - средният е най-висок с височина 12 м. Дълъг е 56 м и широк 3,5 м, с 12-сантиметрови добре запазени каменни "парапети" от двете страни.Общината от години поддържа моста, пътят е асфалтиран, построени са беседки за туристите. Проучва се и дали е възможно частично да се коригира коритото на реката. Подготвя се документацията, за да бъден включен мостът, който е и емблемата на общината, в световното културно наследство ЮНЕСКО.  

Още интересни места около община Ардино:

>> Тракийското светилище "Орловите скали"  - Скално образувание, в което преди около 2500 години са издълбани 97 трапецовидни ниши. Това е едно от емблематичните места, пазещо следите от загадъчните култове на "цивилизацията на скалните хора" в Източните Родопи, наречена условно така от редица водещи изследователи.

>> Тракийска крепост "Калето" - Руините й се намират в горски масив, на 500 м от  светилището "Орлови скали". В древността е била една от най-големите крепости в Родопите. С площ от 4 декара и отлично местоположение, тя е играла важна роля от ранножелязната епоха до средновековието. Крепостта е била във формата на неправилен кръг, изградена е от камъни, без хоросан.

>> Хладилната пещера - Карстово пещерно образувание с постоянно ниска температура през всички сезони. През топлите месеци има свойствата на естествен хладилник.  В непосредствена близост до "Хладиника" се намира ловна зона и хижа, собственост на Държавно горско стопанство - Ардино.

>> Средновековна крепост в местността "Асара" - Намира се в с. Башево, построена е през Х век. Добре са запазени входът, дебелата крепостна стена, която достига до 5 м височина, и отбранителните кули. Вътрешната крепост (цитаделата) има стени, които се извисяват на близо 6 м. височина. Крепостта е с правоъгълна форма с размери 50 м на 40 м.

>> Късноантична и средновековна крепост - Намира се при устието на р. Боровица, в землището на с. Дойранци. Изградена е от обработен камък, споен с бял хоросан. Северната леснодостъпна стена е подсилена от две кули. Основно място в укрепената площ заема комплекс от две сгради, изградени върху скална тераса. При археологическите проучвания е разкрита голяма трикорабна, триапсидна църква.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай