Найджъл Кенеди свири сред картини

Найджъл Кенеди свири сред картини | StandartNews.com

Министър Лиляна Павлова, политици и ценители аплодираха художника и маестрото

Ексцентричният музикант откри изложбата на приятеля си Румен Рачев в София

Найджъл Кенеди удържа на думата си пред приятеля Румен Рачев. Ексцентричният цигулар пристигна ден преди концерта си снощи в НДК, за да открие изложбата на художника в столицата преди вечер. Британецът, в черна риза, дънки и със зелени маратонки, дойде пеша в галерия "Нюанс" и приветства ценителите на изкуството с "боксьорски" поздрав - протегнат напред десен юмрук. В същата поза си направи снимка с Румен пред една от картините му. После грабна цигулка и направи бърза загрявка за концерта си, вдъхновен от великия китарист Джими Хендрикс.

Приятелството между двамата артисти започва през 1995-а, когато музикантът за пръв път вижда творби на живописеца във Виена. Общи познати ги срещат и през 2000 г. започва творческата им колаборация. Найджъл кани Рачев да направи дизайн на албума му "Кенеди свири Бах". Дискът е записан с Берлинската филхармония и още същата година печели престижната награда "Брит" в класическия жанр. "Рачев е забележителен. В картините му има нотка на наивност, но са приключение в цветове. Не мога да се сетя за друг такъв художник. Смятам, че е уникален в световен мащаб и картините му ме събуждат. Обожавам го!", казва Найджъл за приятеля си.

Сред десетките посетители в галерията бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Румен Петков и още не малко политици. Професорите Греди Асса, Андрей Даниел и Ивайло Мирчев също поздравиха колегата Рачев.
В експозицията, паралелно с най-новите си живописни платна и рисунки, Румен Рачев включва и няколко по-стари работи, които служат само за акцент. Композициите представят част от заобикалящия ни свят, пречупени през номадските възприятия на художника.
Освен това Рачев е и музикант, което също го прави сродна душа с британеца. Музикалната тема присъства както в тази изложба, така и през целия му път на развитие като творец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай