Наши гайдари омаяли "пайпърите"

"Ред хот чили пайпърс" идват за първи път у нас

Наши гайдари омаяли "пайпърите" | StandartNews.com

Сензационните "Ред хот чили пайпърс" за първи път чули български гайдари на джемсешън в Германия. И останали очаровани. Затова момчета от Острова решили да дойдат в София и да се надсвирват с нашенци. Зрелищното шоу между "лютите" шотландци и 10 от тукашните им колеги, водени от космическия глас Валя Балканска, тази вечер трябва да открие ХХ салон на изкуствата в НДК.

Самите музиканти определят стила си като bagrock. Те сливат традиционна келтска музика с поп и рок хитове - като Thunderstruck на AC/DC и Smoke On The Water на "Дийп пърпъл" в гайда вариант. Когато искат да е нещо по-романтично, правят интерпретации с изпълнената от Селин Дион като хита от "Титаник". "Тук енергията се усеща на всяка крачка. Успяхме да обиколим София за малко - дори се загубихме с такси, търсейки правилната телевизия", заяви Крейг Мънро днес.

Историята на "Ред хот чили пайпърс" започва през 2002 г. само с 5 членове, а днес са 20. Тогава един от тях забелязва, че когато свири по-съвременна музика в изпълнение на гайда, успява повече да грабне публиката. В трупата има още китаристи, кейбордисти и барабанисти. Целта им е да представят нетрадиционен поглед на модерната музика. Те са два пъти носители на отличието "Най-добри изпълнители на живо" в Шотландия. Печелят и шоуто за таланти на BBC и имат милиони гледания в YouTube. Гайдарите неведнъж са били специални гости на събития, организирани от кралица Елизабет II, сър Пол Макартни, сър Алекс Фъргюсън, както и на Шотландския отбор по ръгби. Един от юнаците, Грант Касиди, е 8-кратен световен шампион на перкусии.

Тазгодишният Салон в НДК има няколко акцента. Във вторник зрителите ще гледат спектакъл филма "Квартет" на Явор Гърдев. Теди Москов показва на 8 юни възродената "Улица". За първи път в България ще е лошото момче на органа - Камерън Карпентър. Определят го като новото дете чудо в класическата музика. Той е единственият органист в света с номинация за "Грами". Публиката ще се наслади и на специалния проект "Джазът срещу класиката" - концерт на четири рояла с Георги Черкин, Иван Янъков, Ангел Заберски и Живко Петров. Мултимедийният проект "Истории като на кино", концертът "55 години класика и фолклор", изложби, симфонична и камерна музика, опера, танц, джаз, етно, алтернативна музика - всичко това е в афиша през май и юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай