Наше момче проби в MTV с клип

Наше момче проби в MTV с клип | StandartNews.com

Калин Стоянчев влезе в Американските музикални награди с реклама на бонбони за кашлица

По време на директното предаване на годишните музикални награди по MTV зрителите изпадат в шок - без всякаква връзка рапърът Уака Флока Флейм се появява на видео в паузите и препоръчва на милионите зрители бонбони за кашлица. Следват стотици коментари в социалните мрежи в рамките на минути - как е възможно, какво става. И отговорът не закъснява - това е старт на рекламна кампания на бонбоните, които 35-годишните американци помнят прекрасно от детството си. Но техните деца - не. Целта е и те да ги заобичат. Тийнейджърите да припознаят любимите пакетчета на мама и тате като свои. Е, вече е сторено. За няма и седмица клипчето с Уака и сладките топчета навърта 10 000 000 гледания. А в центъра на успешната кампания е българинът Калин Стоянчев на 19 - от години той живее със семейството си в Бостън.

"Естествено, че се радвам - защото целта ни бе да направим нещо ново, провокативно и то се случи", каза Стоянчев пред "Стандарт".

Калин е втори курс в Northeastern University в Бостън. Учи финанси и международни отношения. Но в свободното си време се занимава с музика - предимно рап, плува и играе футбол - най-вече американски. Това не му пречи да е абсолютен фен на Димитър Бербатов. И макар че от 7-годишен живее в САЩ, всичките му тамошни приятели са обзаведени с фланелки с българския трикольор. И планират след навършване на пълнолетие да направят европейска екскурзия, която да включва и България.

Идеята за щурия рекламен клип, който изстреля Стоянчев и компания по страниците на десетки американски издания, им хрумва в края на миналата година. Калин, Уорън (19) и Алек (19) слушат ново парче на Уака. Алек също е втори курс в Northeastern University. А Уорън - в Emerson College. Рапърът е чудесен за нестандартна реклама, решават момчетата. Следва сериозен, делови разговор с чичото на Уорън - Райдър Макдауъл, който е собственик на марката бонбони. Убеждават го да му представят цялостна стратегия. И идват месеци на писане, телефони, одобряване на кампанията. Най-накрая стигат до снимачната площадка. И черешката на тортата - годишните музикални награди по MTV. А клипчето наистина е провокативно. Рапърът Уака е седнал на стар диван, до него излиза дим от машина, но спокойно може да си помислите, че пуши марихуана. И след като се закашля 2-3 пъти, Уака вади бонбоните с репликата "Без значение от какво кашляте, това ще ви помогне".

"Просто сме добър екип и се получи", казва Калин. Във всичките си медийни участия сега Стоянчев подчертава, че живее в Бостън, но е роден в България. Докато е в училищния отбор по плуване, издейства от треньора да се появява на състезания с български трикольор. След поредния медал пък прави снимки с българското знаме и ги изпраща на бабите и дядовците си в Шумен и Добрич.

"Обичам Америка, гордея се с приятелите си тук, с моето семейство, но обичам България с цялото си сърце", казва Калин. Признава, че имиджът на страната ни не е добър навън, но има своя философия как може да се промени това. "Навсякъде по света има страхотни, успели българи - един ден цялата тази енергия ще генерира позитивност", убеден е Стоянчев. Дава пример с приятеля си Уорън, който е фен на българска музика. Преди време Калин му пуска парче на Криско. "О, да, Уорън вече е фен на "Kris-Ko Beats", смеят се момчетата. Не ги питам дали биха влезли в спор със СЕМ заради текста на "Видимо доволни". Но със сигурност ентусиазирано биха се захванали да организират концерт с участие на родния рапър в Бостън. Явно Стоянчев е уцелил ваксата между забавлението и мотивацията. Продуцира американски и канадски изпълнители, организира концерти - първо в училище, после в Бостън. "Интересно е, правим и благотворителни, градски каузи. Бих искал да работя с български музикални изпълнители някой ден", казва Калин.
Уорън пък уточнява, че рапърът Уака е имал концерт в България през август.

Българите можем да сме по-добрите

- Калине, как успяхте да се класирате за MTV?

- Не беше само там. Почти всяка новинарска и медийна компания публикува рекламата, известни блогове - също. Има ни в New York times, Time magazine, Wall Street Journal. Пробихме в социалните мрежи Facebook и Twitter, провокацията се случи и постигнахме вирусния успех в интернет. Стана viral. В Rolling Stone magazine казаха за нас, че сме ограбили блясъка на Американските музикални награди.

- Кое е необичайното в рекламния клип?

- Всички реклами, които се въртяха по време на АМАs бяха очаквани, да ги наречем нормални. А нашата беше коренно различна. Хората не бяха готови за подобен клип. Гледаш нещо като пародия: пиано и дим-машина, Уака в супер необичайна сцена - за пръв път се появява в реклама. Хрумва ти, че може да става въпрос за употреба на марихуана, а видеото завършва с бонбони за кашлица. Просто направихме нещо щуро - за първи път по американска телевизия.

- Колко време ви отне?

- Маркетинг кампанията започна от януари. Старахме се много, защото трябваше да оправдаем доверието на господин Макдауъл. Той искаше клипът да предизвика интерес, да увеличи продажбите и да бъде сниман на мястото на популярния филм на ужасите Texas Chainsaw Masscare (Тексаско клане). Показваме за кратко къщата, а Уака е невероятен в роля. Запознах се с него след концерт през януари - вече бяхме започнали да работим по проекта и разбрах, че това е лицето, което трябва да покажем. Уака е много отговорен.

- Как, според теб, трябва да изглежда рекламата на България?

- България трябва и може да си създаде собствен стил. Рекламата й да бъде уникална, защото и страната ни е уникална. Имаме интелигентни, млади хора в България и извън нея. Имаме история, невероятна природа. Кое тогава ни спира да станем лидери в туризма или в рекламата? Нищо. Можем да сме по-добри от всички други, нали?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай