Събота,

Наша цигуларка победи в престижен конкурс

От: Администратор -
888
Наша цигуларка победи в престижен конкурс
A
A
A

Цигуларката Лия Петрова спечели първа награда на престижния конкурс за млади изпълнители на класическа музика "Карл Нилсен" в датския град Одензе. Талантливата българка си подели отличието с южнокорейката Джи Юн Ли, след като журито не успя да определи коя от двете дами е по-добра. На третото място остана американецът Люк Хсю. Двете победителки ще получат по 11 хиляди евро, запис на албум и няколко солови изпълнения с водещи европейски оркестри.

Тримата финалисти свириха в две поредни вечери. В първата те изпълниха романтичен концерт по избор, а във втората - Концерт за цигулка и оркестър опус 33 от Карл Нилсен. Партньор на младите цигулари беше Симфоничният оркестър на Одензе. Конкурсът "Карл Нилсен" е учреден през 1980-та и се провежда през 4 години.

Лия Петрова е била солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други ансамбли. Свирила е с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски, както и под диригентството на Филип Херевеге. От 2010 г. тя е част от Музикалната капела "Кралица Елизабет" в Белгия, под ръководството на Аугустин Дюмей. 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com