Метъл битки в калта на Вакен

Метъл битки в калта на Вакен | StandartNews.com

Българите от Dash the Effort на фестивала със Sepultura, Dream Theater и Judas Priest

Нашите момчета научиха канадци и израелци да пият ракия, нарекоха я „муун шайн"

Щом излезеш от вратата си, пред дома ти започва път, а пътищата винаги водят надалече, казваше правдиво Билбо Бегинс, Толкиновият герой. Така станало и с Dash the Effort - бандата, която за първи път представя България на ежегодния метъл фестивал във Вакен, Германия. От 29 юли до 2 август се проведе 26-тото му издание. Dash the Effort са Георги Казанджиев (китара), Георгиос Джио Капетаниос (китара), Георги (Жо) "Vortex" Василев (вокал), Даниел Димитров (барабани) и Магдалена Янтахтова (бас, вокал). "Маги тръгна със самолет за Германия, а момчетата и крюто пътувахме с ван", разказва Жо.

Приключенията започнали още по пътя. "На всеки два часа се губихме, GPS-ът често ни заблуждаваше и попадахме на пътища в ремонт. 30 часа пътувахме до заветното място", връща лентата назад Жо.
Прекосили Румъния, Унгария, Австрия и Германия, за да стигнат до Вакен - градче, намиращо се на север от Хамбург, при границата с Дания.

Спрели само във Виена. Неколцина отишли да подремнат при познати, а другите се разхождали из града, където е творил Моцарт. И докато се лутали и губили по дългия път, Маги и турмениджърът им Бойко Гюров от "BGTSC" ги чакали от часове във Вакен, защото палатките и такъмите им били във вана.

След много въртене на волана и лутане из селото, момчетата стигнали фестивалното поле. А то било покрито с гъста, лепкава кал. "Толкова много кал, море от кал, с която дори германците не можаха да се справят", казват музикантите.

Два от трите дни на престоя им валял дъжд

спасили ги само гумените ботуши, които предвидливо си носели от България.
Но тогава на помощ дошла домашната ракийка. Тя вдигнала настроението и градуса на купона. Покрай нея се сприятелили и с конкурентите си в метъл битката. Канадците от „Весперия", които по-късно станали победители в тяхната категория, се присламчили да опитат екзотичната напитка. Израелците- също, нарекли я „муун шайн". Така, още преди да се качат на сцената и да премерят сили, вече били приятели.

„Фестивалът във Вакен е като „Евровизия" - всяка държава има представител и съответно човек в журито, който няма право да гласува за групата от страната си. Представител за България беше Гюров. 28 бяха групите в нашата категория на млада метъл банда", разказват музикантите. Имало три главни сцени и множество малки, разположени във фестивалната ареа. Съвсем в западен стил организаторите осигуряват на бандите всичко, от което се нуждаят. Групите избират сами от списък с техника, която се преотстъпва за изпълнението. Свирят със собствените си китари. Според данните, които излизат след края на събитието,

шоуто се е гледало от стотина хиляди души

И това не е случайно. Защото във Вакен
Dash the Effort бяха с групи от световна величина – Sepultura, Dream Theater, Sabaton, Judas Priest, Within Temptation, Cannibal Corpse, Europe, Biohazard, In Flames, Cradle of Filth и много други.

„Още щом стъпиш в бекстейджа, се чувстваш супер малък на фона на огромните размери на сцената, хората, всичко. Това, че представяхме България за първи път, още повече качи адреналина. Усещах как сърцето ми бие няколко пъти по-учестено. Най-вълнуващо бе, когато от публиката започнаха да викат: "Българи, юнаци!"

Справихме се добре и хората ни харесаха. Там, за разлика от тук, като чуят нещо непознато, го приемат много добре, личи си, че са широко скроени меломани", споделя Жо.
Победител в метъл битката е "Весперия" от Канада, на второ място е Walkways - Израел, а на трето - Blaakyum - Ливан. "В тяхната банда имаше човек, лежал в затвора заради метъл музиката", казва Жоро.

Сънародниците ни стигат до Вакен след победа в метъл битката в София, организирана от екипа на фестивала – Wacken Open Air metal battle. От участвалите общо 55 групи, пет стигат до финала. Dash the Effort печелят, след като премерват сили в крайната фаза с Full Circle, Urban grey, The revenge project и други.

Говорим си с родните метъли за музика и развитие, а те са съвсем откровени за това как точно се случват нещата в България, а и по принцип. „За да успееш професионално, по-голямата част е бизнес и маркетинг. За да видиш плодовете на своето изкуство, трябва да положиш много усилия. Ако искаш да правиш авторски продукт, няма формула, която да следваш. За да станеш професионален музикант,

трябва да вложиш адски много пари – за албум, за концерти, за турне

Ако нямаш пари – не може да стане нищо с теб, за съжаление. На групата трябва да се гледа като на собствен бизнес – инвестираш." На въпроса получавате ли подкрепа от други в бранша, отговарят: „Реално продуцентите са невидимият член на групата. Те са не по-малко важни от барабаниста или китариста".

Бандата има зад гърба си едно EP – "Polar Dawn", водещо с песента „Redemption", към която има заснет видеоклип. Дани и Жоро издават новина от кухнята и тя е, че бандата планува издаването на нов албум или поне на още едно EP. Засега има две готови парчета. Казват още, че стилът им като цяло малко се е променил през годините и искат да направят нещо ново и актуално. Това, което съвсем скоро предстои на групата, е участие във фестивала „We are going to Maglizh", който ще се проведе на 4 и 5 септември в Мъглиж, област Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай