Майкъл Джексън с нов рекорд

Майкъл Джексън с нов рекорд | StandartNews.com

"Трейлър" на Майкъл Джексън стана най-продаваният албум на всички времена със 100 милиона копия по целия свят. Дискът е първият, сертифициран от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка с 30 пъти мултиплатинен статус - от 60 години насам. Наследниците на Майкъл Джексън и Sony music entertainment обявиха официално цифрите. Така Краля на поп музиката продължава да е най-комерсиалният артист на планетата - с общо над милиард продадени албуми.

Шедьовърът Thriller, продуциран от Куинси Джоунс и Майкъл Джексън, печели 8 награди "Грами" - повече от всеки друг в историята, и поставя нови стандарти за успех след премиерата си на 30 ноември 1982 година. Остава 2 години и половина в класацията по продажби на Billboard и до момента държи рекорда от 37 седмици номер едно в чарта. Това е и първият албум, който престоява в топ 10 за 80 седмици. По време на 112-та си седмица в Billboard чарта, става първият албум, сертифициран от RIAA с "20 X multi platinum" статус (30.10.1984г.). Във всяка държава по света албумът става номер едно, включително във Великобритания, Франция, Италия, Австралия, Дания, Белгия, Испания, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и дори Южна Африка, която по това време е под режима на апартейда.

Албумът е изключително добре приет от водещите медии заради музикалното си разнообразие и дълбочина. Списание Rolling Stone го определя като "повратна точка" за Джако, а Newsweek пророчески написва "Гласът на Майкъл Джексън дава сърце на тези песни, за да ги превърне един ден в най-великите мелодии". Седем от песните в албума влизат в топ 10, а три от тях - "Beat It", "Billie Jean" и "Thriller" - стават номер едно в сингъл класацията. Но най-важното е, че всички 9 песни в Thriller имат запазено място в сърцата и спомените на феновете по света.

Thriller не е само албум, той се превръща в световен мултимедиен феномен, който живее в рамките на два свята: отминалия ХХ и настоящия XXI век. Албумът счупва музикални бариери, премахва редица предразсъдъци и променя завинаги границите на поп жанра. Музиката в албума е толкова динамична и индивидуална, че е невъзможно да бъде щампована в рамката на конкретен стил - рок, поп или соул, нещо нечувано по това време. Когато излиза сингълът "Beat It", се появява нов вид поп-рок хибрид, който унищожава тихата, но продължителна сегрегация между музиката на белите и тази на цветнокожите, благодарение на участието на китариста Еди Ван Хален. В "The Girl Is Mine" чернокож и бял мъж се борят за сърцето на едно и също момиче. "Wanna Be StartinТ SomethinТ" е вдъхновена от афро ритмите, превърналата се в абсолютна класика "Billie Jean" е наистина уникална. "Може би най-значимата расова битка, която Майкъл спечели, беше тази с видеоклиповете", пише Джо Вогъл, авторът на книгата за Майкъл Джексън "Man in the Music".

"Независимо от изключителната кинематография, драматичен разказ и ефектна хореография в "Billie Jean", наскоро създадената тогава и набираща сила музикална телевизия MTV, в чиято програма все още влизат основно бели рок артисти, отказа да излъчи видеото. Но от Epic Records не спряха да упорстват. Битката беше "епична". Когато видеото се завъртя, Стената вече беше разрушена. Рейтингите на MTV скочиха до небесата и тази заключена до момента врата за цяло едно поколение от афроамерикански музиканти се отвори". Следва видеото "Beat It", в чийто сюжет Майкъл включва две улични банди, които накрая се сдобряват заради силата на музиката и танца. И накрая идва "Thriller". Премиерата е в "Avco theatre" в Лос Анджелис през 1983 г. с разпродадени прожекции в продължение на 3 седмици. Няма друг видеоклип, който да е предизвиквал такова вълнение и интерес сред публиката и който да привлича вниманието на следващите поколения в продължение на 30 години вече. Видеото е част от колективната ни музикална памет и е единственият видеоклип, регистриран в престижния каталог на Националния филмов регистър на САЩ, част от библиотеката на Конгреса. Книгата на рекордите Гинес обявява Джако за "Най-успешния изпълнител на всички времена", "Thriller" за най-продавания албум в света. Той буквално обедини планетата чрез музиката си. "Няма място, което да не е било докоснато от музиката на Майкъл. Тридесет години след премиерата си, Thriller продължава да бъде албум откровение", се казва в официалното съобщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай