Мартин Захариев: Може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа

Дигитализацията е насилствен политически процес, за нея е нужна управленска воля, заяви зам.председателят на Националния борд по туризъм

Мартин Захариев: Може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа | StandartNews.com

По темата цифровизация може да се говори много. Дигитализацията не е просто феномен на нашето съвремие, на обществото на 21 век. Дигитализацията е насилствен политически процес. И докато това не се разбере от управляващите, това няма да се случи. Когато бе въведена цифровизацията на телевизионния ефир, бяха променени закони, бяха похарчени много средства, включително и за социално слабите. Когато няма управленска воля за дигитализация, нищо няма да се случи. Това заяви Мартин Захариев, зам.председател на Националния борд по туризам, водещ на втория панел в конференцията "Културата и бизнесът в дигиталния свят".

Правителствата, които вървят с миши стъпки по линия на дигитализацията, които вървят по стъпките на тангото, ще бъдат губещи.

Ние сме по средата, но нашите стъпки са миши. Доколко има България възможност да се конкурира в Гърция и Турция? Вероятно няма. Но ние може да станем дигитален хъб на Югоизточна Европа. Тук има екосистема от 80 000 подготвени компании и научна общност. Българският бизнес е доказал многократно какъв е мащабът на потенциала на България.

Неслучващата се бг дигитализация има за първопричина отношението на държавната администрация към нея - страх от промяна. Ако бизнесът и учените дърпат напред, чиновниците дърпат назад. Необходима е управленска воля, за да бъде България дигитален победител, а не лузър.

Но никаква дигитализация не може да замени човешката емоция. Тя винаги ще бъде двигател на всичко. Да работим дигитализацията подпомага на комуникационните канали, но да се радваме човешки на случващото се, призова Мартин Захариев.

"Искам да поздравя г-жа Бозукова да кампанията "Чудесата на България - Славче, ти пишеш история", каза още Захариев.

Той представи участниците в панела - министъра на туризма Стела Балтова, д.р Кванте, CIO на "Фрапорт" - един от най-големите летищни оператори в света, управлява 28 летища, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Ана-Мария Томанова от СУ, доц. Иван Тренчев от УНИБИТ, проф. Десислава Игова от БАН, Кирил Григоров и Светлин Георгиев, които представят проект на компанията "Кибер Уан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай