Малчугани рисуват красотите на Родината

Малчугани рисуват красотите на Родината | StandartNews.com

Днес 13 града от класацията на "Стандарт" "Чудесата на България" опъват платна за малките творци

На 21 ноември младежи от цяла Европа ще се съберат в София, когато в зала "Арена Армеец" ще се състои грандиозният финал на "Детска Евровизия 2015". БНТ е домакин на събитието, което се организира от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU), в който влизат обществените телевизии на 74 държави. Българското домакинство ще премине под мотото #discover (#откривай), като енергията на посланието е насочена към откриването на нови светове, мечти и приятели. В съзвучие с него по идея на БНТ 13-то издание на песенния конкурс обедини 13 български града, известни със своите забележителности, в кампанията #Откривай България.

Селекцията е извършена на базата на класацията на "Стандарт" - "Чудесата на България". Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен са градовете, които ще разкрият пред Европа красотата и културата на страната ни. Днес, точно в 11 ч, във всеки един от тях ще бъде инсталирано платно, предварително подготвено с логото на "Детска Евровизия 2015". Със съдействието на известен художник от съответното място, деца от региона ще нарисуват една от природните или историческите забележителности на територията на тяхната област. Картината ще бъде тяхното послание към Европа, с какво се гордеят и какво могат да открият в нашата страна техните европейски приятели. Кампанията се реализира с изключителната подкрепа и с активното съдействие на 13-те изброени общини. В дните на Евровизията в пространствата на "Арена Армеец" ще бъде открита изложба с творбите, създадени от децата. Консултант на кампанията е известният български художник Иван Яхнаджиев, който ще нарисува и картината на София.

Финалният концерт на конкурса е предшестван от "евроседмица" от 15 до 21 ноември 2015-а. Тогава всички участници и придружаващите ги делегации ще имат възможността да се запознаят със страната ни, да посетят забележителности на града домакин и да подготвят своето представяне. Досега България е участвала четири пъти в надпреварата: 2007 г. с "Бон-Бон, 2008 г. с Кръстияна Кръстева, 2011 г. с Иван Иванов и 2014 г. с Крисия, Хасан и Ибрахим. През 2015 г. България ще бъде представена от 12-годишната Габриела Йорданова от Русе.

Катя дирижира Белоградчишките скали

33-годишната видинчанка Катерина Дюлгеровa ще напътства малките творци в измайсторяването на Белоградчишките скали в подножието на едноименната крепост. Докторантът по изкуствознание от Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий" преди година спечели наградата за млад автор от Шеста Национална изложба "Пейзаж". Представяла е свои творби в изложбата на съвременни форми "Идентичности" в галерията на СБХ и в чужбина. Сега ще трябва да намери най-истинския път, по който да води детската ръка. За да могат извайваните от природата в продължение на повече от 200 млн. години скали да разкрият своето величие в платното на Белоградчик.

Юлияна води из "Вароша" в Благоевград

Юлияна Сотирова е родена в Свиленград, но сърцето й я тегли все към Благоевград. Може би защото там завършва Националната художествена гимназия, преди да специализира "Живопис" в Академията в София. Пак в Благоевград е и първата й самостоятелна изложба, след която са експозициите й в столичните галерии "Астри", "Хермес" и "Артур" и участия в общи вернисажи в страната и чужбина. Нейната задача е да разкрие на децата тайнствата на Вароша - стария квартал на Благоевград от централната му част, където тези дни тече франкофонския фестивал. Тесните му калдъръмени улички, уникалната архитектура, автентичните занаяти и исторически паметници пазят духа на Възраждането. През 80-те години на ХХ век кварталът е реставриран и днес там има галерии, работилници, центрове по изкуства, керамика, литература, живопис и други.

Елиза чака пред Априловската гимназия

Дърворезбата, иконописът и стенописите са страстта на Елиза Ковачева - Цокова от Габрово.
Уредникът на галерия "Христо Цокев" (вероятно е дядо й?) в родния си град обаче участва не веднъж в международното биенале на хумора и сатирата, в пленери и конкурси в България и в чужбина. Напоследък реди и самостоятелни изложби. Днес Елиза очаква своите питомци пред Априловската гимназия и паметника на Васил Априлов. Вероятно първо ще им разкаже, че първото българско светско училище е открито на 2 януари 1835 г. с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев. От 1872 г. то вече започнало да действа като гимназия, а няколко години по-късно взело името на своя основател Васил Априлов. Днес гимназията е една от най-добрите в страната. Тя все още пази своите традиции и непоклатим дух, символ на което е паметник на Априлов, издигнат в двора й.

В Казанлъшката гробница с чичо Румен

И Румен Петков от Казанлък, като своите колеги, има няколко самостоятелни изложби из големите градове на България. А през 1999-та творбите му стигнаха чак до залите на Народното събрание. Днес пред Розариума в родния си град той очаква малките си колеги. Те ще избират между Царица роза и Казанлъшката гробница. Един от най-значителните паметници на тракийската култура у нас от IV-III в. пр. Хр. е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО още от 1979 година. Открит е случайно през 1944-та. Световната си известност паметникът дължи на забележителните си стенописи - едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха.

Мостът на Ловеч с Валентин от Париж

Реставрираната възрожденска Янковата къща в кв. "Вароша" е мястото, където днес се събират децата-художници от Ловеч. От там се открива хубава гледка към Покрития мост от ХIX в. построен от уникалния Майстор Кольо Фичето, който те трябва да претворят на платното. Ще ги напътства възпитаникът на Светлин Русев - Валентин Узунов. До 1995 г. той живее и работи в Париж, където е правил самостоятелни изложби. Валентин е представял страната ни в Международните биеналета на графиката във Варна през 1993 г. и в холандския град Маастрихт - през 95-а. Негови творби притежават Националната, Софийската и няколко галерии в големите ни градове, колекцията на фондация "Арт Диалог" - Франция, Международният олимпийски комитет и много частни ценители. От 2000 г. той е председател на регионалното дружество на Съюза на бъгарските художници в Ловеч.

Колаж от "Малката Виена" на площада в Русе

Соня Чурова вече 10 години успешно ръководи ателие в център "Милосърдие" в Русе. Там скулпторката и графичка работи с малчугани със сензорни и двигателни нарушения и им помага да преодолеят проблемите си. През последните 12 години Соня е ръководител на клуб по рисуване и приложно изкуство в Лятната академия за деца, която ежегодно организира Младежкият дом в града. Въпреки това тя намира време и да твори. Музеите за модерна графика в Гиза и за графично изкуство в Шамалиер, Франция и частни колекционери у нас и по света притежават нейни творби. Нейните рисунки със смесена техника са печелили не една награди по света.

Детската армия художници, начело със Соня, се събира на площад "Свобода". Задачата им е да направят колаж от емблематични сгради на Русе. Заради красивата си архитектура и вътрешното оформление на постройките, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти, градът е наричан "малката Виена".
Един от символите му е Доходното здание, което днес е дом на театралната трупа. През 1995 г. сградата е обявена за национален художествен и исторически паметник на културата.

"Създателите" в Шумен пред погледа на Деян

Графикът Деян Евтимов от Шумен също има опит как се работи с деца. Директорът на художествената галерия в града на Мадарския конник през 80-те години е преподавал на малчуганите в школа по изкуствата там. Освен това е участвал не само в биеналета на графиката у нас и по света, но и в подобни форуми на детската илюстрация в Испания и в Иран. Негови творби са собственост на колекции в България, Швеция, САЩ, Великобритания, Турция и Унгария.
Учениците му днес ще имат тежката задача да рисуват паметника "Създатели на българската държава" oткрит през 1981 г. по случай 1 300 години от основаването на България. Тяхното платно ще бъде опънато в парка, източно от Шумен, при паметника на свободата. 21-та скулптурни фигури на "Създателите" се виждат от 30 километра, а мозайката-триптих е най-голямата на открито на Балканите.

Августа Траяна вдъхновява възпитаниците на бате Тошо

Възпитаниците на Тошо Стефанов от школата по изобразително изкуство в Стара Загора са печелили конкурси в Македония, Полша, Швеция, Италия та чак в Индия. Децата художници имат опит от участия в много пленери и изложби.
Така че Античният комплекс на Августа Траяна едва ли ще ги затрудни особено. Неговият площад с амфитеатрален аудиториум, термите, крепостните стени, портата и част от главната търговска улица представят уникално
за античната архитектура съоръжение строено не по-късно от III век. Символът на града под липите ще развихри въображението на малките творци с безбройните си ракурси.

Победителят Винченцо гостува на "Царевец"

Малките художници от Велико Търново днес ще са най-щастливи. На крепостта "Царевец", която трябва да нарисуват, ще им гостува Винченцо Кантиело, победителят в миналогодишната детската Евровизия. Гласовиткото ще бъде официален гост и на фестивала "Сребърна Янтра".
Техен ментор е Павла Коларова - русенка вл ЖЗКхщъВКърнова. Затова след като завършва живопис там, остава да живее в града под Царевец. Под четката й излизат най-вече абстрактни, флорални композиции и пейзажи. Нейни картини са притежание на частни колекции в Македония, Франция, Италия, Швеция и САЩ.

Поетеса график избира ракурса във Варна

В сградата на Варненския драматичен театър, издигната през 1932 г., е въплътена любовта на цeлия град към изкуството на Мелпомена, а днес и на операта. Емануела Цонева, преподавател в Националното училище по изящни изкуства в морската столица, ще разположи своите питомци пред нея. Графичката, която често рисува и за кукления театър в града, има над 25 самостоятелни изложби. Участвала е в международни биеналета на графиката в Япония, Испания и у нас. Миниатюрата и екслибрисът са нейната страст, а анимацията й носи не една награда. Ема е и поет с 3 стихосбирки.

Морската градина - символът на Бургас

Ако попитате бургазлии, кое е най-романтичното място в града, повечето от тях ще ви отговорят - Морската градина. Тя е не просто парк край морето, тя е сърцето на града, муза и вдъхновение на поколения артисти, поети, музиканти, сцена на хиляди любовни истории. Днес, от терасата на културния център "Морско казино", тя ще влезе в рисунката на децата на Бургас. Ще ги направлява Цветанка Цветкова-Зротева, преподавател и художник с десетки изложби зад гърба си. Нейни картини са притежание на галерии и частни колекции в България, Германия, Англия, Холандия, Белгия, Франция, Испания, Канада,и САЩ.

Деляна разкрива тайни на Античния в Пловдив

Античният театър, символът на Пловдив, е построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 - 117). Мраморните му седалки и откритите надписи и изящни статуи, придават особена достолепност на театъра, който и днес е център на културния живот на Града под тепетата. Пространството около пеещите фонтани е най-добрата позиция, за да се нарисува това чудо на античността. Там ще се разположат младата художничка Деляна Димитрова и нейните малки колеги. Деляна представя самостоятелно свои творби от 2009-та, а миналата година стана носител на наградата за млад художник на Дружеството на пловдивските творци на четката.

Крисия пее пред питомците на Яхнаджиев

Пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в София днес ще дойде Крисия. Но не за да рисува. Там малката чаровница ще представи за първи път пред публика химна на "Детска Евровизия 2015" - "Discover". Водещ на събитието там е Драго Драганов, а кадри от празника зрителите на БНТ ще видят на живо в предаването "Отблизо с Мира", което също започва в 11 ч днес. Крисия ще е вдъхновение на малките художници. Ръководени от Иван Яхнаджиев, те ще изобразят на платното храма емблема на столицата. Авангардистът, който работи предимно в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция, отдавна и с удоволствие се занимава с бъдещите свои колеги. След безбройните си участия в изложби в България и чужбина Иван с удоволствие разкрива тайните на своя занаят на малчуганите.
Той вече им е разказал, че храмът е проектиран от видния професор от Художествената академия в Санкт Петербург Александър Померанцев и е открит през 1912 г., а е осветен две години по-късно. Уникалният му интериор впечатлява с великолепната си мраморна украса, със стенописите и 82 икони, дело на български, руски и чешки художници. Най-голям интерес предизвикват мраморният иконостас, царският и патриаршеският трон и амвонът. Днес "Св. Александър Невски" е втората по големина православна катедрала на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай