Made in BG: Диджеят с много имена

Made in BG: Диджеят с много имена | StandartNews.com

Иван Шопов всеки уикенд обикаля клубовете на Европа

Той има много таланти и за всеки - по едно различно име. Когато издава плочи - вече над 60 - и обикаля всеки уикенд клубовете на Европа, Иван Шопов е дръм енд бейс диджеят Cooh. С Drum Kid е подписал техно проекта си, в който залага на по-мелодично звучене, с Underhill - експерименталния трип хоп. Етно-дъбстеп прави с Теодосий Спасов и графичния дизайнер и продуцент Иво Христов под името Бalkansky. Тримата заедно с Деси Добрева и Бойка Велкова неотдавна поставиха финала на фестивала на българската култура в Лондон. А оттам заминаха за подобно събитие в Манхайм.

Един от авангардните артисти на електронната музикална сцена е и дипломиран художник с изключителна фантазия. Между многото си участия по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия Иван успя да открие и осмата си изложба. В нея той показва светлините и сенките на душата си в експозиция, наречена Lights&Shadows в арт пространството "Сохо" зад ЦУМ. Преди три години той пусна каталог със същото име. В него графичните творби бяха съчетани с музикален диск в характерния, но неповторим за Иван ембиънт стил - музика, която служи само за фон. Сега художникът представя някои от най-популярните си творби, както и съвсем нови графики със суха игла и рисунки с туш и перо.

Темите на Шопов са психичните трансформации, които той пресъздава в преобразени човешки тела, сърца, растения и кораби. Към този вече известен графичен подход Иван е развил своя характерен и разпознаваем език в поредица акрилни платна - новата област за експерименти. Освен картините представя и интерактивна инсталация, която разработва съвместно с автора на дигитално изкуство Албена Баева. Изложбата продължава до 16 януари, а довечера в 19 часа гост в артпространството е Теодосий Спасов. Заедно с Иван и Иво Христов ще представят някои от най-новите композиции на Бalkansky. Първият им албум, "Кукер" от 2009-та, смесва електронен звук с български фолклор и те отнася в Космоса. Вторият им диск, "Оренда", миксът от електронен саунд и етно, е усъвършенстван с участието на пианото на Милен Киров, гласа на Янка Рупкина и гайдата на Иван Георгиев.

"Храмът" на Иван от 2011-а излиза за американския лейбъл Ohm Resistance - в него звучат съвместни композиции на Шопов със Scorn, Enduser, Loop Stepwalker. Напоследък Cooh изненадва с музикални решения в почти всички танцови спектакли на "Дерида денс център".

Иван признава, че обикновено създава музиката си на лаптоп по летищата, докато чака поредния полет за някъде. Примерно за Берлин, където членува в групата "Ъндерхил". Част е и от проекта "Зенит" в Казахстан, където през 2011-а завързва контакти покрай своя изложба и уъркшоп. С него вече има сингли, превърнали се в местни хитове, включително по руския канал "Муз", където Филип Киркоров избира клиповете. В Русия става вторият най-свалян композитор на дръм енд бейс и го канят на дълги турнета. Издава музика и за лейбъла на Дийн Редел от Англия.

Става металист на 8

Иван, който е роден в Троян, расте в ателието на майка си, художничката Поля Шопова. Семейството се прехранва с парите от нейните картини. Малкият започва да рисува, когато е на 5 и оттогава не спира. За музиката се отваря на 8, слушайки хард рок и метъл покрай 5 години по-големия си брат. Не спира с "Дийп пърпъл", "Сепултура" и "Металика", ходи на училище с фланелка с надпис Motorhead. Неслучайно и до днес редовно смесва метъл с дръм енд бейс. Първо иска да свири на барабани, тръгва дори на уроци. Но издържа само две седмици с малкото барабанче, което му дават, и хваща китарата. Започва да свири на бас в метъл група. Младите музиканти се ориентират към джаза, а Иван с подръчни средства превръща баскитарата в контрабас и свири на концерти в читалището и в училището. Псевдонимът Cooh се ражда някъде по това време. Докато скучае в часовете по химия, му прави впечатление химичното съединение със същото име и го записва в тетрадката си. С него обозначава първите си авторски записи на аудиокасетки.

Живее в Троян до 18. С баща си, планински спасител, обикалят околните върхове. Оттам е закърмен с любовта към природата. "Затова и по някое време реших псевдонимът ми да бъде Бalkansky - казва откъде идвам и съдържа небе (sky на английски език)". И показва, че е над земята и нещата. Именно бедността развива въображението му, макар и в мрачни и тежки краски, което оставя отпечатък в графиките му и до днес. Иван си спомня как за първи път сяда пред компютър на приятел с инсталиран музикален софтуер. Щом докосва мишката, прави първи опити в композирането.

Спестява от закуски

и инвестира всичко в нет клубове, където, докато другите играят игри, той усъвършенства способностите си в саунда. Пари за собствен компютър намира едва през 2006-а, когато вече има няколко издадени плочи като продуцент и диджей.

След като пет години изучава керамика и скулптура в училището за приложни изкуства в родния си град, Иван решава, че от раз ще влезе в Художествената академия в София. Първата година не го приемат и това едва не го съсипва. Една година ходи на курсове и влиза втори на следващия прием в класа на професор Христо Стайков. Случва се през 2000-та. Докато следва обаче, продължава да прави музика и да я представя из столичните клубове. Съдбата го среща и с Валери Шолевски, известен днес като диджей Ogonek. С него се присъединяват към формацията за промотиране на дръм енд бейс - ХМСУ. Така попадат на една сцена с най-известните световни имена на тази музика, поканени в България.

Днес Иван Шопов се издържа изцяло от музика и рисуване - в България, която 32-годишният многолик талант няма намерение да напуска. Работи всеки ден и това му доставя огромно удоволствие. В Европа няма място, където не е бил. Често и преподава - от музикални уъркшопи до платени уроци по скайп за работа с музикален софтуер и продуциране. Търсят го за проекти от целия свят. На abcd.ivanshopov.com можеш да си поръчваш както парче по парче, така и цели албуми, които излизат далеч по-евтино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай