Лиса Джерард пее парче за "Оскар" в НДК

Лиса Джерард пее парче за "Оскар" в НДК | StandartNews.com

„Кулминация в тишината" – така определя „Симфония на скръбните песни" диригентът визионер Йордан Камджалов. Творбата на Хенрик Гурецки, която ще чуем на грандиозен концерт на 14 март в НДК, е уникална композиция с три бавни и изключително въздействащи части -"ленто-ленто-ленто". През 2015-а Камджалов я поставя за първи път с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на изпълнението е фактът, че българинът дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като „вулкан и аскет", а критиците не могат да скрият възторга си от факта, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за „крещяща тишина".

На 14 март с Камджалов и ръководения от него български международен Дженезис оркестър като солист излиза световноизвестната Лиса Джерард.

„Бездънното гърло" се завръща в България заради сензационния проект на маестрото. Както вече стана ясно, Камджалов надгражда предизвикателствата, които самият той репертоарно си поставя всеки нов сезон. Гранд дамата на вокалните експерименти, позната на световната публика от култовия дует Dead can dance, беше у нас в началото на лятото, за да представи новия си албум с "Мистерията на българските гласове". Именно тогава Камджалов й отправя предложението, на което тя не може да откаже - да изпълни „покъртителните" по думите му песни на полския композитор. Джерард незабавно се съгласява и това, което всички предпоставки до момента гарантират, е фурор на най-високо творческо, концептуално и музикално ниво. Няма да липсват и изненади в стил Камджалов–Джерард. Лиса ще хване микрофона за Sacrifice от саундтрака на „Вътрешен човек" – филмът с Ал Пачино, който получи 9 номинации за "Оскар" през 1999-а. Джерард, която с Брендан Пери през осемдесетте години на миналия век създават даркуейв дуото Dead can dance, е и композитор на официалната музика на още хитове -„Гладиатор" на Ридли Скот, „Горящият човек", новозеландската продукция с множество награди „Ездачът на китове". За работата си по „Гладиатор" заедно с Ханс Цимер Лиса получава номинация за "Оскар", печели "Златен глобус" и серия други международни отличия.

За австралийската певица философ, както я определи авторитетно музикално издание, България е стара любов и предопределеност. След като чува "Мистерията на българските гласове" през осемдесетте, тя получава, по собствените й думи, кода за космичното пеене. Близки до певицата разказват за желанието й да си купи къща в Родопите. Голямата любов на мистериозната певица са неведомите вокални търсения и кучетата, които са неотлъчно до Дивата с невероятния контра алт. Освен всичко друго, Лиса свири на специфични инструменти като янгкин - китайски ударен дулцимер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай