Кметът на Крумовград кани археолози да проучат светилище и крепост

Голямата атракция - експозиция на всички артефакти, открити на Ада тепе, ще бъде показана следващия четвъртък

Кметът на Крумовград кани археолози да проучат светилище и крепост | StandartNews.com

Аз мислех да не вземам думата. Защото съм объркана. Преди повече от 11 г. община Крумовград задели пари за археология. Но държавата ни каза - нямате право да инвестирате в чужда собственост. 

Но през последните 2 мандата започнахме отново с кураж, защото съкровището на Ада тепе е на наша териотрия". 

Това заяви Сабихан Мехмед, кмет на Крумовград, по време на дискусията на "Стандарт" "Чудесата на България".

"Надявам се туристите, тръгвайки от Кърджали, преминавайки през Перперикон и Татул, да дойдат и в Крумовград", добави още Себихан Мехмед. 

Ето какво още каза тя:

"При нас приоритет е средновековната крепост край село Храстово, тя е сравнително запазена, чакаме археолозите да стартират работата си в края на септември, да проучат крепостната стена.

Голямата ни атракция е експозиция Ада тепе - всичко, което е намерено в най-стария златодобивен рудник - доказано - от 15 века преди Христа - цялата археология, която показва начина, по който са работили тези дневни рудари, ще бъде изложено следващия четвъртък в Деня на миньора. 

Интересното е, че с интерактивни елементи ще се покаже всичко, което е било в миналото по добиване на златото, както и как се прави сега.

Обръщам се към проф. Овчаров - ако има надежда в светилището край Ковил - ние сме готови с финансирането", каза Себихан Мехмед.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай