Класика и рок в Русе

Класика и рок в Русе | StandartNews.com

Световната премиера на симфонията "Queen's hits" от Любомир Денев е на 21 юли в Летния театър

Изключителни емоции очакват меломаните в Русе на 21 юли от 21 часа - на сцената в Летния театър ще гръмнат гениалните парчета на "Куин". Филхармонията в дунавския град и рок банда със солист Теодор Койчинов под диригентството на младия местен талант и виенски възпитаник Димитър Косев ще изпълнят Bohemian rhapsody, The show must go on, Who wants to live forever, We are the champions, I want to break free, Crazy little thing called love, Somebody to love, We will rock you, Love of my life". Оркестрацията на песните и аранжиментите са на Пламен Проданов и Свилен Димитров. За легендарната "Барселона", за която феноменалният Фреди Меркюри направи дует с Монсерат Кабайе, глас ще извисят Теодор и сопраното от русенската опера Владислава Гарвалова. "Барселона" някога рестартира модата на този тип партньорства - през 90-те последва истински взрив от подобни тандеми.


Тъкмо за проекта "Класиката среща "Куин" известният диригент, композитор и джаз пианист Любомир Денев е написал рок симфонията "Queen's hits", която тогава ще отбележи световната си премиера. На следващия ден, 22 юли, цялото шоу гостува в Плевен - концертът е от 20 часа в Парка на Историческия музей.


"Идеята да се разработят най-популярните песни на култовата група е на шефа на русенската опера - маестро Найден Тодоров. Захванах се за работата с ентусиазъм, подобен на този, с който преди години написах "Битълс"-сюитата за Софийска филхармония. Но този път реших да се възползвам от поръчката, за да създам мащабно произведение. Използвах 10 песни, които разпределих в тричастен цикъл: в първата част са темите на Somebody to love, Radio Ga-ga, We are the champions, We will rock you. За втората избрах балади и по-бавни песни като The Show must go on, I want it all, Save me, Friends will be friends. Третата третира "Бохемска рапсодия". На финала като апотеоз на любовта е Who wants to live forever. Трудността на задачата за мен като автор бе в намирането на хармония между популярната звучност и по-съвременните изразни средства, както и в съчетаването на два силно различаващи се жанра - поп музиката и симфонията. Трябваше да търся път, който ги свързва по естествен и убедителен начин. Самите песни трябваше да са разпознаваеми от публиката, но авторски претворени и "симфонизирани" от мен. Включването на ритъм секция в оркестровия състав (барабани, соло китара, бас китара и пиано) спомага в тази посока. Вярвам, че се роди нов жанр - рок симфония. А дали резултатът е успешен, публиката ще реши", коментира Любо Денев, който от десетилетия свири, твори във всички жанрове, режисира и дирижира. Неговото джаз трио участва в най-престижните международни фестивали в Чехия, Полша, бивша Югославия, Унгария, Румъния, Куба, самият гастролира из цяла Европа и из Америка. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. Автор е на мюзикълите "Напразни усилия на любовта", "Законът на джунглата", "Алис в страната на сънищата"... Денев притежава не само "Аскеер", "Златна лира", "Златна ракла", но и серия от елитни световни отличия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай