Понеделник,

Хасан Азис: Източнородопският регион е едно от Чудесата на България

От: Стандарт -
1502
Хасан Азис: Източнородопският регион е едно от Чудесата на България
A
A
A

"Пожелавам много пъти по 30-годишен юбилей и всички те свързани с национални каузи". Така започна приветствието си д-р Хасан Азис, кмет на Кърджали, по време на дискусията от кампанията на "Стандарт" "- Чудесата на България".

В културно-историческия туризъм се крие нещо много ценно - нашата памет. Затова винаги можете да разчитате на нашето партньорство, посочи Хасан Азис.

След това той представи базата, върху която се развива туризмът в Кърджали..

"Когато говорим за бранда Кърджали - има различни определения - столицата на Източните Родопи, перлата на Родопите. Но Кърджали е и столицата на толерантността. И, разбира се, приказната земя на Орфей.

Тук има прекрасни гледки - високи планини, скали, прерязани от сребърната лента на река Арда. Истински оазис на дивата природа. 

Община Кърджали е  най-голямата в Източните Родопи. Тук са най-големите язовири - "Кърджали" и "Студен кладенец". Има идеални условия за ловен и риболовен туризъм. Язовирите ни са най-красивите в България. В тях бяха уловени сомове по над 100 кг. Десетки рибари от Европа пробваха късмета си в "родопските морета". В непосредствена близост има ресторанти, вили. Те дават висок туристически потенциал.

Общината има възможност за развитие на всякакъв вид туризъм. Туризмът е важен отрасъл за общината, генерира приходи за бизнеса и населението.

Има паметници от различни исторически епохи. 

В ловно-стопанско отношение - имаме 14 ловностопански района. Подходящи са условията за ловен туризъм. Ловните стопанства "Женда" и "Болярци" притежават най-добрата популация муфлони.

Каменните гъби, Каменната сватба, Венериният косъм са част от атракциите. 

Част от магията на региона се крие в древното минало. Античният и средновековен град Перперикон е един от най-древните паметници. Крепостта Моняк е била със стратегическо значение. Малко са градовете в България, които притежават реставриран манастирски комплекс. Впечатляващи са църквата "Успение Богородично", църквата "Свети Георги". Имаме Регионален исторически музей, съхраняващ хиляди експонати. Художествената галерия разполата с една от най-богатите колекции на картини. 

Освен традиционните национални празници се провеждат и местни фестивали и събития. "Кърджали - столица на толерантността" е традиционен  етнофестивал. 

От 2008 г- стартира нова инициатива, посветена на мултикултурното разнообразие. За 13 път се провежда фестивалът на детското творчество. 

Всичко това е в Свещената планина. Във времената, когато боговете са живеели сред хората, Дионис успял да разплаче с лирата си дори смъртта. Говори се за загадъчната цивилизация, живяла тук, която кара хиляди хора да изминат хиляди километри, за да дойдат и да видят. 

Източнородопският регион е едно от чудесата на България. Светът тепърва ще го преоткрива", каза Хасан Азис.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички