Къде е заровено златото на Вълчан Войвода

Скалната пирамида се свърза с името на Вълчан войвода и затова мястото е известно под името Вълчаново кале

Къде е заровено златото на Вълчан Войвода | StandartNews.com
  • Скалната пирамида се свърза с името на Вълчан войвода и затова мястото е известно под името Вълчаново кале

"Лъвската глава" е невероятно природно творение, причудлив скален феномен, който наподобява профил на спяща лъвска глава.

Намира се във високите части на резерват Ропотамо. Може да се види по пътя Созопол - Приморско, както и при разходка с лодка по река Ропотамо.

За да се стигне до скалите, се върви по маркирана пътека. Трябват завидни катерачески умения. Опасно е, защото има много змии. 

Древният град Ранули е бил разположен на  хълма, където е "Лъвската глава". Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България.

Строен е първо от траките, а впоследствие дострояван от римляни, византийци и българи. Открити са в скалите големи каменни топки с  еднакви размери. Използвали са се като катапулт за отблъскване на нежелани гости.

Легендата разказва, че от върха на "Лъвската глава" се спуска дълбок кладенец, в който има затрупано голямо златно имане. Прочутият хайдутин Вълчан войвода подмамил турски кораб, пренасящ много злато в устието на реката, където го подпалил, а златото пуснал в кладенеца.

Иманярите години наред търсят скритото имане в скалите. Не са редки случаите, когато нощем  от "Лъвската глава" се виждат светлини.

Пещера на жреца е имало в скалите по време на траките. Оттам той наглеждал траките, а те му се кланяли като превъплъщение на бога-слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай