Балтова: Чудесата ни правят дестинация 4 сезона

Подкрепям идеята за Гаранционен фонд, но той трябва да стане по волята на бизнеса, казва министърът на туризма

Балтова: Чудесата ни правят дестинация 4 сезона | StandartNews.com

* Подкрепям идеята за Гаранционен фонд, но той трябва да стане по волята на бизнеса, казва министърът на туризма Стела Балтова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Госпожо Балтова, как дигиталната карта на културно-историческите обекти, която е проект на кампанията "Чудесата на България" и УНСС, може да помогне на туризма и да го промени?

- В момента това, което се случва в туризма, категорично е на ниво дигитализация. Ковид-19 ни показа, че неща, които преди са правени с години, сега бяха направени за период от няколко седмици.Пандемията се опита да блокира тотално туристическата индустрия и нагласите на хората за пътуване, както и начина, по който туристите се запознават с дадена дестинация, за да вземат решение да пътуват. Затова информацията остава стратегически инструмент за развитието на туристическата индустрия.

Технологическите иновации променят ролята на институциите, защото ще направят информацията достъпна до много широка аудитория.Тенденцията е за дигитализиране на културно-историческото наследство във всички негови аспекти, включително пресъздаване на обстановката към онзи момент, в която е съществувал културно-историческият обект.Към картата може да бъде добавена и виртуална реалност. А най-важното е да се даде възможност много по-лесно да направим представянето на този обект за самите туристи. По този начин дестинацията става много по-достъпна.България е на трето място по културно исторически потенциал в Европа след Италия и Гърция. Това дава възможност страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Министерството на туризма също работи в посока дитигализиране на маршрути, като например такъв между България и Гърция.Много държави използваха локдауна, за да дигитализират своите интересни исторически обекти и да ги направят по-привлекателни за туристите. Има и много галерии, които приеха такива кампании. Аз се радвам на решението, което е взето от УНСС и "Чудесата на България" и проектът ще има много добър успех. Аз лично ще го следя от неговия старт до неговите резултати.

- Какви са основните проблеми пред туризма ни в момента?

- Ние все още сме в състояние на пандемия, породена от вируса. Това е доста по-притеснително и тази година е доста по-сложна за туризма както в България, така и в световен план. Има страшно много непредвидими ситуации. Надеждата от миналата година отдавна отмина, сега е свързано с това предприятията отново да се възстановят, да преодолеят заплахата от ликвидност. Не става дума само за туроператорите, а за всички аспекти на туристическия бранш.

Екскурзоводите например близо 15 месеца не получаваха възнаграждение, защото техният бизнес бе спрян. В момента ние чрез един от проектите, които имаме, им възложихме задача да разработят още такива дигитални продукти, които ще използваме за промотиране на деветте туристически района. След като се оценят техните предложения, веднага ще започнат изплащанията на възнагражденията им. Но затруднения има във всички подчасти на туристическия сектор и затова още в началото на служебния кабинет взехме едно решение, което започна да се реализира - "Отново заедно", съгласно този проект 30 000 деца ще могат да посетят различни места в страната в рамките на 6 дни. Това е подпомагане и на туристическия сектор, и на туроператорите, и на учителите.

- Гръцката компания "Музенидис Травел"  обяви готовност за фалит. Ще има ли потърпевши?

- Част от закупените туристически пакети са направени чрез гръцкия туроператор, а други - чрез българския. Темата е чувствителна, но ние я следим отблизо - нека да избягваме тази дума. Разговаряхме с колегите ми и към момента до 31 юли няма да бъдат реализирани почивките, които са предвидени. Убедена съм, че те ще намерят добра форма, за да компенсират, например да отложат почивка за следващата година. Ако туроператорите ни имат добри застраховки, това няма да бъде проблем. Аз подкрепям идеята за гаранционен фонд у нас, който се предлагаше в продължение на няколко години, но това трябва да стане по волята на бизнеса. Ние ще помогнем, доколкото е възможно.

- От кои страни са резервациите на туристи у нас?

- Има много желаещи от украинския и руския пазар. Украинците имат все още някои проблеми със спазването на нашите изисквания, а Русия отвори полетите си, но трябва да внимаваме с оглед на това, че там отново се развихри пандемията. Чакаме полети също от Германия, Полша и Чехия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай