Горан Брегович идва с "Три писма от Сараево"

Горан Брегович идва с "Три писма от Сараево" | StandartNews.com

Горан Брегович и неговите хора отново ще осигурят мощно балканско преживяване на хилядите фенове, които ще изпълнят "Арена Армеец" на 13 април. На баш късметлийската дата великият музикант, най-популярният на полуострова бенд „Оркестър за сватби и погребения", сестри Радкови и 46 виртуози от Софийската филхармония ще представят уникалния концерт "Три писма от Сараево". Впечатляващият спектакъл обединява християнски, еврейски и мюсюлмански традиции, като изпраща послание за мир и разбирателство: истински празник на културните различия в духовното единство. Идеята за проекта тръгва от думи на възрастен евреин пред Стената на плача в Йерусалим. На въпрос защо се моли тук, човекът откровено споделил, че това е негов навик в продължение на 40 години. "Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си", откровено разкрил мъжът. На въпрос какво му е донесла молитвата и дали се чувства удовлетворен, евреинът отговорил, че се "чувства така, сякаш говори със стена". Чувайки историята, Брегович създава своеобразната изповед "Три писма от Сараево".

"Аз съм от Сараево. Името на града се е превърнало в метафора за времената, в които живеем. Времена, в които едновременно можем да бъдем добри съседи и големи врагове. Тук се виждат и чуват джамии, църкви и катедрали. Сараево е от малкото места на света, където това се случва едновременно и е толкова красиво. Ще бъде срам, ако някой ден дойде краят. Търсих метафора, която да вдъхнови музиката ми. С моите три писма преминавам от история до чувства, от носталгия до радост, от тъга до танц. Работих с артисти от целия свят – от Испания до Тел Авив. Всички те допринесоха за създаването на продукцията. Вярвам, че музиката може да направи живота по-лесен, да ни обединява, да променя - дори да ви се струва наивно. Въпреки че като композитор не мога да оправя онези неща, които са трудни и за политиката, и за религията. 500 години сме били под турско робство - на границата между католици, православни християни, мюсюлмани, евреи. Затова имаме и толкова страшна история", споделя Брегович. Той е горд, че неговите хора са от България, Македония, Сърбия и Румъния. Сестри Радкови - любимите му певици, с които не се разделя от десетилетия, са от София.

"Бях на 27, когато ми се обадиха за запис на "някакъв сърбин". В началото дори не разбрах как се казва. Бях бременна в деветия месец - вече трудно подвижна, но нямах проблем с гласа и отидох. Записахме малко от "Ъндърграунд", "Чае шукарие", сръбски народни песни. След като родих дъщеря ми Маргарет, която днес вече е на 22, Брегович ми предложи да тръгна с него - още повече, че сестра ми вече беше в екипа му. Отказах - нямаше как да оставя бебето. Още пазя рокличката и лачените обувчици, които той прати по човек в София. Оттогава Горан се чувства свързан с Маргарет, много я обича. Няколко месеца по-късно се присъедних към Оркестъра. 8 месеца сме на път, 4 - у дома. Понякога не знам в кой град се събуждам. Обиколили сме света - от операта в Сидни до "Олимпия" в Париж и Карнеги хол в Ню Йорк, но се вълнувам най-много, когато имаме концерти в България. Усещането е много по-различно", разказа Людмила Радкова по Нова телевизия. Тя нарича Брегович "рядък човек", който е изключително добър, но може да бъде и строг и тогава псува сочно на сръбски. Със сестра й Даниела са щастливи, когато Горан вече 20 години ги представя из всички континенти с думите: "Моите певици са българки" - чувстват се като посланички на родната култура. Двете изпяват пред хилядната публика "Вечеряй, Радо", а Горан ги слуша и аплодира, станал на крака. После тримата понякога дори играят хоро - от нашенските, балканските, ей-така, за тонус, за дух.

"В България се чувствам като у дома си, аз съм един от вас, местен композитор. Затова и в музиката ми има много от България. Неслучайно идвам толкова често да представям работата си тук. Няма кой друг да пее като българките. Никой не може да ги имитира. Най-хубавото женско пеене на Балканите е българското", откровен е Брегович.

На 13 април той ще зарадва родната публика и със специален подарък – Three Letters Live CD, което включва въздействащи лайв изпълнения от едноименния спектакъл. Дискът ще бъде раздаван напълно безплатно непосредствено преди да започне самото събитие след предоставен билет при влизане в залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай