Гайдари с мисия до Чикаго и напред

Гайдари с мисия до Чикаго и напред | StandartNews.com

Хората казват, че магията на родопската каба не може да се опише с думи, а трябва да се чуе. Едни изтъкват, че тя е душата на всяка народна песен, други я смятат за част от сърцето на всеки родопчанин. Традиционният инструмент става все по-популярен не само в страната, а и в чужбина. Това доказват гайдарите от "Кайнак" с инициативата KabaGaida.Com, с която помагат на хора от цял свят и всички възрасти да се докоснат до каба гайдата.

Цветелин Андреев, Янко Марангозов и Костадин Герджиков започват да преподават уроци по гайда в читалище "Николай Хайтов" в София. Провеждат занимания с деца, образователни концерти, семинари, участват и в много международни събития. С годините техните ученици се увеличават, а към тях се присъединяват и чужденци, които идват специално в България, за да се научат да свирят на инструмента. Така се ражда идеята за онлайн уроци, които да бъдат достъпни за хора от цял свят.

"Онлайн обучението обхваща безплатни образователни материали – статии, преведени на английски, видео клипове, нотирани песни, ресурси, които помагат на човек сам да се обучава. Разбира се, те могат да дадат само една добра основа, върху която да се надгражда. Следващата стъпка са онлайн уроците – имаме учебен план, който следваме в едночасовите сесии с учениците. Даваме възможност за провеждане на такива в реално време, а когато часовата разлика или друга причина не позволяват директна връзка, комуникацията се осъществява чрез записи", споделя Цветелин пред БНР.

Оказва се, че много българи зад граница, както и чужденци с интерес към българския или балканския фолклор, се интересуват от платформата и се учат да свирят чрез нея.

"След успешното ни участие в Международната Гайдарска Конференция в Глазгоу, тази есен сме канени да вземем участие в едни от големите фестивали за световна и фолклорна музика в САЩ - Chicago World Music Festival и Richmond Folk Festival с над 700 000 посетителя", разказват гайдарите от формацията "Кайнак". И изтъкват, че ще имат участия в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Балтимор. В тази връзка са им нужни средства, за да покажат магията на родопската каба гайда в Америка. Остават броени часове до края на тяхната кампания "Каба Гайда до Чикаго и напред". Ето как да им помогнем ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай