Франсоа Салк изпълнява Шостакович в четвъртък

Франсоа Салк изпълнява Шостакович в четвъртък | StandartNews.com

Виолончелистът гостува на Софийска филхармония заедно с дирегента Хория Андрееску

Този четвъртък, 14 април, Софийска филхармония ще представи двама музиканти, които вече са очаровали и спечелили българската публика с огромния си талант. Това са виолончелистът Франсоа Салк и диригентът Хория Андрееску, които този път ще изпълнят концерт на Дмитрий Шостакович, както и Симфония № 9 „Из Новия свят" на Антонин Дворжак. Събитието ще започне точно в 19:00 часа в зала „България".

Франсоа Салк е признат за един от най-зашеметяващите челисти на своето поколение. Той е възпитаник на Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, където днес е преподавател. След образованието си в Париж, защитава докторската си дисертация в САЩ. Франсоа Салк постоянно е канен за солист на редица големи европейски оркестри. Задълбоченият му поглед върху музиката, в комбинация със спираща дъха виртуозност, му носят множество впечатляващи награди от международните конкурси в Лозана, Женева, ARD - Мюнхен, „Чайковски", шест първи награди от международни конкурси в САЩ и др. На всеки от тези конкурси постижението на Салк е най-високо в цялата история на френската виолончелова школа. Неговото задълбочено музикално мислене, феноменална техника и ярък талант превръщат концертите с негово участие в истинско събитие.

През 80-те и 90-те години Хория Андрееску работи като постоянен гост-диригент на водещи германски оркестри като Берлинския радиооркестър, Дрезденската филхармония и пр. Андрееску записва над 1000 продукции за водещи европейски радиокомпании. Освен това прави над 70 записа за фирми. За Olympia (Лондон) Хория Андрееску записва 8 компактдиска с всички симфонични творби на Джордже Енеску. Цикълът получава възторжено одобрение от критиката. Дирижира оперни продукции в десетки страни на няколко континента. Мaeстро Андрееску е познат на българската публика с изключителната си прецизност и заразителна емоционалност, която ни повежда в света на произведението по неочакван и понякога неподозиран начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай