Четвъртък,

Дяволското гърло: Пещерата, която дава безсмъртие

От: Стандарт -
2161
Дяволското гърло: Пещерата, която дава безсмъртие
A
A
A
  • Една от най-загадъчните пещери на Балканите се намира на километър и половина от Триград, близо до Ягодинската пещера.

* Липсват сталактити и сталактони за разлика от другите пещери, защото е на възраст около 175 000 г, което я прави доста млада. Проходими са 350 м от общо 1,5 км.

* Три релефа са най-интересните - Дяволската глава, фигура на мъж в цял ръст в античен стил и малко изворче с лечебна вода, където се намира лика на Богородица. Преданието гласи, водата от извора ще сбъдва желания.

* Бучащата зала е втората по големине пещерна зала в България, образувана от пропадане на Триградската река в пещерата. Има каскада от 18 водопада – най-големият, от които е 42 м и е най-високият подземен водопад на Балканите.

* Ширината на залата е 40 м, дължината ѝ е 11 метра, а височината – 35 м. Това означава, че в нея без проблеми може да бъде поместен храмът „Александър Невски“.

* Най-голямата мистерия внасят грохотът на водата и изчезване на реката в скалите. името на пещерата се свързва с вярването, че каквото влезе в нея, никога не излиза.

* Двама водолази изчезват, когато преди 50 години решават да разбулят мистерията. Опитите с оцветяване на водите на реката показва, че те излизат чак след 1 час като минават през дълъг лабиринт.

* Преданието е, че „Дяволско гърло“ е портал към отвъдното и траките хвърляли в нея  умрелите вождове и войни, за да им осигурят безсмъртие.

* Има и легенда за Орфей, който се договорил с Хадес да спаси жена си, но трябвало да извърви пещерата без да се обръща. Като чул грохота на водата той забравил обещанието и подал ръка на Евридика. Тя се превърнала в сянка. Оттам е античната фигура и лечебният извор, пълен със сълзите му.

*Най-голямата колония на прилепи на Балканите е в тази пещера. В езерото има и сляпа пъстърва заради постоянния мрак.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички