Дяволското гърло: Пещерата, която дава безсмъртие

Една от най-загадъчните пещери на Балканите се намира на километър и половина от Триград, близо до Ягодинската пещера.

Дяволското гърло: Пещерата, която дава безсмъртие | StandartNews.com
  • Една от най-загадъчните пещери на Балканите се намира на километър и половина от Триград, близо до Ягодинската пещера.

* Липсват сталактити и сталактони за разлика от другите пещери, защото е на възраст около 175 000 г, което я прави доста млада. Проходими са 350 м от общо 1,5 км.

* Три релефа са най-интересните - Дяволската глава, фигура на мъж в цял ръст в античен стил и малко изворче с лечебна вода, където се намира лика на Богородица. Преданието гласи, водата от извора ще сбъдва желания.

* Бучащата зала е втората по големине пещерна зала в България, образувана от пропадане на Триградската река в пещерата. Има каскада от 18 водопада – най-големият, от които е 42 м и е най-високият подземен водопад на Балканите.

* Ширината на залата е 40 м, дължината ѝ е 11 метра, а височината – 35 м. Това означава, че в нея без проблеми може да бъде поместен храмът „Александър Невски“.

* Най-голямата мистерия внасят грохотът на водата и изчезване на реката в скалите. името на пещерата се свързва с вярването, че каквото влезе в нея, никога не излиза.

* Двама водолази изчезват, когато преди 50 години решават да разбулят мистерията. Опитите с оцветяване на водите на реката показва, че те излизат чак след 1 час като минават през дълъг лабиринт.

* Преданието е, че „Дяволско гърло“ е портал към отвъдното и траките хвърляли в нея  умрелите вождове и войни, за да им осигурят безсмъртие.

* Има и легенда за Орфей, който се договорил с Хадес да спаси жена си, но трябвало да извърви пещерата без да се обръща. Като чул грохота на водата той забравил обещанието и подал ръка на Евридика. Тя се превърнала в сянка. Оттам е античната фигура и лечебният извор, пълен със сълзите му.

*Най-голямата колония на прилепи на Балканите е в тази пещера. В езерото има и сляпа пъстърва заради постоянния мрак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай