Доминго: От 40 години искам да пея в България

Пласидо пита за втори концерт в София - този път в оперен спектакъл

Доминго: От 40 години искам да пея в България | StandartNews.com

София. Пласидо Доминго, един от най-великите гласове в света, кацна във вторник вечер в София.

 

Певецът пристигна в компанията на съпругата си Марта Орнелас и на диригента Жорди Бернасер. Вчера тенорът, който изпълнява и баритонови арии, започна репетиции за концерта си утре в "Арена Армеец". И въпреки напрегнатия график маестрото отдели време и за медиите. Той се появи в "Кемпински Зографски" усмихнат и енергичен. Разписа много автографи, както ще стори и на специалната вечеря след спектакъла, за която най-верните фенове платиха по 450 лева за билети.

 

"От 40 години искам да дойда да пея в България и условията, които съм обсъждал с мои приятели оттук, най-накрая го позволиха. Така че съм много щастлив. Това е страна на велики, велики певци", сподели Доминго. Той не пропусна да спомене Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова. "Възхищавам им се. През целия си живот съм бил много свързан с изключителните артисти от България. Вие произвеждате феноменални гласове и се надявам, че новото поколение също ще бъде прекрасно", допълни той. И похвали Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов, Елена Драгостинова, Димитър Узунов. "Красимира Стоянова е от най-великите, с които съм пял", заяви Доминго. Той коментира бъдещето на това сложно и луксозно изкуство.
"Операта ще живее вечно. Дори хората един ден да се превърнат в машини, великото чувство в класиката няма да умре. За съжаление не всеки може да се докосне до нея, защото тя е твърде скъпа. Но е сигурно, че е безсмъртна. Докато някои театри се затварят, в същото време в Далечния изток, в Китай, Корея, Япония, се откриват много нови опери, които се развиват с изключителна бързина. Дори да не бъде написано нито едно ново произведение, съществуващият репертоар е достатъчно силен, за да продължи да вълнува зрителите", каза Доминго. Маестрото сподели, че окуражава младите композитори да творят, но винаги им припомня за доброто либрето, без което операта би имала кратък живот.

 

Доминго е почитател на традиционните постановки, но сподели, че е играл и се е чувствал добре и в по-модерни трактовки на класически произведения. Важното според него е да не се търси елементарна провокация, скандалност и промяна на атмосферата на сюжета. "В Австрия, Швейцария, Германия много често се правят твърде предизвикателни спектакли. Публиката обаче не ги възприема добре. Дори твърде често освирква продуцентите, не изпълнителите, които са си позволили да стигнат твърде далеч". Но той не е сноб по отношение мястото на представянето на операта. "Тя трябва да е навсякъде - и в супермаркета, и на площада, и в метрото. Така операта става достъпна за хората, които не могат да си позволят да влязат в театъра. И дава възможност за изява на многото талантливи млади изпълнители, които иначе трябва дълго да чакат, за да излязат на сцената. Операта е родена в малки театри и там "се чувства" най-добре, но понеже интересът е голям, се строят все по-големи сгради. Важното е озвучаването да е качествено - на гари, в метрото, в супермаркета. Има два вида хора, които не харесват операта - едните просто не я познават, а другите не могат да си я позволят".

 

Доминго заяви, че иска да дойде и за втори концерт у нас, но този път за оперно представление. "Надявам се да не чакам дълго за нея", заяви той и уточни, че всичко е в процес на договорки. Но намекна, че за осъществяването на тази мечта може да доведе и други артисти.

 

С Доминго на сцената утре ще излязат сопраните Вирджиния Тола и Микаела Оесте, която сподели, че идва за втори път в България и вече има много добри приятели в Пловдив и Варна. "Те са перфектни музиканти", сподели Микаела, която впечатлява с прекрасна фигура.

 

Диригентът Жорди Бернасер, който от вчера репетира със Софийската филхармония, похвали нашите музиканти и ги определи като първокласни. Той е за първи път в София, но познава страната ни от приятелите си българи.
Макар Доминго да пристига от Валенсия, където записва новия си албум, той няма да изпълни песни от него в "Арена Армеец". "Когато изнасяш концерт в малка зала, се съсредоточаваш върху операта, но понеже това е голямо пространство, ще предложим програма с различни жанрове - опера, сарсуели, оперети и мюзикъли", поясни той. Програмата на концерта ще бъде от две части с антракт и ще продължи около два часа и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай