Дипломатически скандал тресе "Евровизия" (ОБЗОР)

Тълпата на летището в Киев едва не премаза Джамала при завръщането й в родината

Дипломатически скандал тресе "Евровизия" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Политици на Путин искат разследване за "1944" и заплашват с бойкот конкурса догодина

Джамала призна в ефир, че песента й е провокация към Русия

Догодина Русия се готви да бойкотира "Евровизия", която трябва да се проведе в Украйна. Победата на украинката Джамала на "Евровизия" разбуни духовете и отново постави въпроса дали е редно на песенния конкурс политиката да взема връх над музиката, коментира Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Както вече се знае, баладата "1944", с която спечели оперната изпълнителка, разказва за депортирането на кримските татари от съветския лидер Йосиф Сталин след края на Втората световна война (1939-1945) заради сътрудничеството им с нацистките окупатори срещу народите на Съветския съюз. Вместо да предизвика радост, отличието на 32-годишната певица сипа сол в раната в руско-украинските отношения, които през последните 24 месеца не спират да кървят в буквалния смисъл. Самата Джамала не крие, че хитът й има огромна емоционална стойност. Нейната прабаба е била сред депортираните.

Украинският президент Петро Порошенко написа в Туитър "Истината както винаги побеждава". Руснаците пък смятат победата на Джамала за част от "информационната война" срещу тях, която има за цел да ги демонизира допълнително в очите на европейците. Руснаците имат и друг повод за недоволство. Техният представител Сергей Лазарев изпълни перфектно You Are The Only One и логично бе сочен за фаворит, тъй като получи най-много гласове от телевизионните зрители, донесли му 361 точки. Но се оказа, че това не е достатъчно, за да бъдат компенсирани гласовете на членовете на професионалното жури, което го постави на пето място на предварителната класация. В крайна сметка той стана трети - след представителката на далечна Австралия, която за втори път участва в "Евровизия". "Това е голяма победа. Направих максимума. Прибирам бронза. Поздравявам Украйна", каза Лазарев по руската национална телевизия. А неговите сънародници дадоха 10 точки на песента на Джамала при максимум 12.

Интервю, което Джамала е дала часове преди да се яви на финала в Стокхолм, пък подхрани следваща фаза на грандиозния скандал. Макар и заблудена, че говори с Вадим Чернишич, съветник на украинския президент Петро Порошенко, Сузана Джамаладинова, както е истинското име на певицата, признава в пряк ефир пред милиони зрители, че песента е написана напълно умишлено с политически подтекст. Това се случва по време на живо предаване на руската телевизия НТВ, запис от което е публикуван в YouTube. По време на ефира на комедийното шоу "Позвъняване", в което традиционно водещите се свързват по телефона с различни личности и ги заблуждават, че говорят с коренно различен човек, Джамала категорично потвърждава, че песента й е директна провокация срещу Русия и с това са наясно всички. Един от водещите, Алексей Столяров, се свързва по телефона с изпълнителката, на която към онзи момент тепърва предстои да пее във финала на "Евровизия". Той уточнява, че разговорът със "съветника на Порошенко" е бил уговорен предварително, така че няма риск той да не бъде проведен. Интересна подробност е, че през цялото време двамата си говорят на руски, което пък потвърждава, че в Украйна много по-масово се използва този език, а не украинският. И явно това важи и за хората около най-висшето ръководство на държавата. На въпрос от водещия Алексей Столяров, в ролята на съратника на Порошенко, вярно ли е, че Джамала е написала песента "1944" преди половин година и текстът е свързан със събитията от 2014 г., когато Русия присъединява Крим, тя отговаря "Разбира се". След това Столяров пита: "Не беше ли логично при това положение тя да бъде наречена "2014"? А певицата отговаря, че в такъв случай песента със сигурност е нямало да бъде допусната до "Евровизия", тъй като веднага на нея е щяло да се погледне като на политическа акция.

"На мен от EBU (организаторът на конкурса) веднага ми казаха, че много са се притеснявали и са се страхували това да не се случи. И че имат опит с подобни случаи от страна на Грузия, Армения и техните песни е трябвало да бъдат изключени от конкурса", казва тя.

Напрежението с дипломатически привкус обаче продължава да ескалира с проекция в бъдещето. "Руските музиканти, поддържащи присъединяването на Крим към Русия, не могат да участват в "Евровизия 2017", заяви депутатът от Върховната Рада в Украйна Антон Геращенко, пише "Комсомолска правда". "Догодина в конкурса могат да участват само тези изпълнители, които разбират, че завладяването на Крим и окупацията на части от Донбас е престъпление, допълва депутатът. Геращенко припомня, че в Украйна отдавна е съставен "черен списък" на актьори, певци и музиканти, на които е забранено да влизат в републиката. "Ако за Евровизията в Украйна догодина руснаците си изберат изпълнител, който не се е изказвал в поддръжка на агресивната политика на Русия и не е оскърбявал националното достойнство на Украйна, то не виждам никакви пречки той да дойде", завършва Геращенко.

Същевременно обаче мнозина забравиха, че ден преди финала на конкурса в Стокхолм директорът на украинската национална телевизия Зураб Аласаниа написа в своята Фейсбук страница". "Ако руският участник Сергей Лазарев спечели "Евровизия 2016", следващата година Украйна отново ще откаже да участва в конкурса". (Страната дебютира на "Евровизия" през 2003 г. и пропусна миналата година по финансови причини и заради конфликта с Русия.)

В неделя политически елит на Русия призова за разследване как се е стигнало до това песен с политически текст да бъде допусната до конкурса и заплаши да го бойкотира следващата година. "Отчасти това е следствие на пропагандната информационна война, която се води срещу нашата страна. Има общо демонизиране на Русия - че всички ние сме зло: атлетите ни използват допинг, нашите самолети нарушават въздушно пространство", заяви съветската и руска актриса и депутатка Елена Драпеко, цитирана от в. "Гардиан".

Франц Клинтсевич, първи заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия, каза пред РИА Новости: "Ако нищо не се промени в Украйна до следващата година, тогава не мисля, че ние трябва да участваме".

Депутатът от петербургския парламент Виталий Милонов се е обърнал с предложение към организаторите на "Евровизия" в Русия догодина да изпратят на конкурса ансамбъла на Въоръжените сили на Русия. Той не фигурирал в "черния списък", съобщава РИА новости.

Поли Генова забелязана от Universal

"През цялото време се чувствахме изключително добре. Нямаше никакво притеснение и напрежение", каза Поли Генова в директно включване по БНТ от летище София в понеделник вечерта. Тя сподели, че е успяла да се сприятели с някои от участниците. Френският представител Амир й пратил есемес точно преди Поли да излети за България: "Вече ми липсваш, шампионче". В специалното студийно предаване гост беше Любо Киров, който живо се интересуваше от Джъстин Тимбърлейк. Американската суперзвезда не е присъствала на партито след големия финал на "Евровизия", но впечатлил всички с професионализма с репетициите си.

"Започнахме като два екипа - този на Поли Генова и този на БНТ, но станахме един. Това беше екипът на България. Успехът е много голям - за Поли и за нейния талант, за "LaTiDa", за композиторите, за всички, които бяха на сцената и които ни помогнаха и подкрепиха. "Евровизия" тази година има една звезда и това е Поли Генова", не се поколеба генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

На пресконференцията Поли определи конкурса като най-добрия досега. "Никога не съм виждала подобно нещо. Невероятна техника, невероятна организация. Изключително уважение към артистите. Това беше повратен момент, защото конкурсът стана глобален, а не само европейски", заяви тя. За самото си представяне изпълнителката сподели, че е трябвало да легне за кратко на сцената, защото й "омекнали" коленете от многото адреналин. А костюмът й, който предизвика различни коментари в медиите, впечатлил много техническия директор на "Евровизия". Той пожелал да разбере от българската дизайнерка Антония Попова как е успяла да направи така, че одеждите да светят толкова силно. Специалисти от Швеция пък предложили да има фойерверки на сцената, но бюджетът на БНТ не позволявал подобни екстри. "Не знам дали си давате сметка с какви бюджети бяха Русия, Австралия, дори Украйна - цялата им графика бе изработена от самите тях, докато нашата беше готова. Това беше най-евтиният вариант. Нямахме възможност да използваме най-големите новости като огромния технологичен екран, защото наемът му беше 30 хиляди евро на ден", допълни Вяра Анкова.

Композиторът на "If love was a crime" Борислав Миланов заяви, че екипът на Поли Генова вече има предложение от продуцентската компания "Universal". "Ще има и ремикси на песента, както и международни участия на Поли", допълни той. За победителката от Украйна Джамала нашата певица сподели: "Много интересна песен със силно послание. В нея са намесени много лични емоции. Най-вероятно с това е спечелила журито, което й даде много високи оценки."

Призивът към българските политици, което Генова отправи във Фейсбук за възможността българи от чужбина да гласуват на местните избори, все още е в сила. "Направих го абсолютно самосиндикално. Не се посъветвах с никого от екипа си. Отдавна имам тази идея. Живеем в демократично общество и всеки има право на глас, независимо дали живее в страната си или не. Все още е българин. Добре е да не се делим на българин в чужбина и в страната", беше категорична Поли.

Журналистите танцували на бг парчето

Участието на Поли Генова в "Евровизия" изненада най-вече с широкия интерес от чуждестранните медии към нашата изпълнителка. Песента й "If love was a crime" е и "най-сваляната" в музикалната платформа "iTunes" в сравнение с всички останали конкуренти на състезанието. Британското издание "Метро" пише: "Песента й стана една от най-популярните заради завладяващия си ритъм." От блога на вестник "Гардиан" пък четем, че хората обожават парчето. "Много хора в залата за журналисти танцуват. Кой може да устои и да не запее "Дай ми любовта", докато кълчи колена навътре и навън? И хората ще запомнят костюма от Окръг 12 (препратка към филма "Игрите на глада")", допълва медията. "Huffington Post" определя песента й като "жизнерадостна, увличаща и оставяща те с добро чувство". В изданието пише, че това вероятно е най-добрата българска песен на "Евровизия" досега. А пък "Mирър" смята, че Генова "разпръсна сексапил по време на полуфинала".

Гонят Aвcтpaлия

Учacтиeтo нa Aвcтpaлия дoгoдинa също e пoд oгpoмeн въпpoc. И oт двeтe cтpaни нa Tиxия oкeaн ce вoди нeвиждaнa вoйнa зapaди пpeдcтaвитeлкaтa й Дами Им. В Eвpoпa cмятaт, чe мяcтoтo й нe e нa фopyмa, a oт Cидни ca yбeдeни, чe тя e тpябвaлo дa нaпycнe, тъй кaтo e билa измaмeнa c пъpвoтo мяcтo. B coциaлнитe мpeжи e избyxнaлa вълнa oт нeгoдyвaниe зapaди тoвa, чe страната e втopa, a oт Meлбъpн и Kaнбepa твъpдят, чe aвcтpaлийcкaтa yчacтничкa e тpябвaлo дa cи тpъгнe вeднaгa щoм e paзбpaлa peзyлтaтa. "Жypитo дaдe нa Дaми Им нaй-виcoк вoт. Oткъдe нaкъдe Укpaйнa щe пeчeли? Aвcтpaлия тpябвa дa нaпycнe "Eвpoвизия" и никoгa пoвeчe дa нe yчacтвa! Cъcтeзaниeтo e пoлитичecкo", ca чacт oт лoзyнгитe, издигнaти в coциaлнитe мpeжи.

Caмaтa изпълнитeлкa oбaчe бe пoвeчe oт щacтливa. "Tpябвa дa блaгoдapя нa Eвpoпa, чe ни пoкaни дa бъдeм чacт oт тoвa cъбитиe", зaяви oщe тя. И дoкaтo в Aвcтpaлия ce paзпpocтpaнявa кaтo виpyc xaштaгът Ч #АuюЕхуt c пpизив зa нaпycкaнe нa "Eвpoвизия", oт тaзи cтpaнa нa Пacификa нeгoдyвaт: "Пeceнтa нa Дaми Им бeшe xyбaвa, нo кaквo мяcтo имa eднa кopeйcкo-aвcтpaлийcкa пeвицa нa Eвpoвизия? Toвa e кoнкypc зa пeceн нa Eвpoпa, a нe нa Aвcтpaлия."

Фaкт e oбaчe, чe Дaми Им cпeчeли и мнoгoбpoйни фeнoвe c изпълнeниeтo cи, a oт Великобритания нe кpият, чe ca я пoдкpeпяли пo-cилнo, oткoлкoтo и coбcтвeния cи изпълнитeл.

Mинaлaтa гoдинa бe пpeцeдeнт Aвcтpaлия дa пoлyчи пpaвo нa yчacтиe в "Eвpoвизия" пo пoвoд 60-гoдишния юбилeй на конкурса. Пo пpинцип сега cтpaнaтa нe тpябвaшe дa yчacтвa, нo пpeдвид тoплoтo пocpeщaнe, кoeтo пoлyчи във Виена, peшиxa дa ги пoкaнят oтнoвo. Пoкaнa пoлyчи и Изpaeл - също извън Eвpoпa. И двeтe cтpaни имaxa мнoгo cилнo пpeдcтaвянe, нo тoвa нe им пoмoгнa дa гpaбнaт пъpвoтo мяcтo, мaкap чe ce paзминaxa нa кocъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай