Девин - родопската магия

Пещерите са свързани с легендите за Орфей, водата е лековита

Девин - родопската магия | StandartNews.com
  • Екопътеки свързват гледки, които спират дъха
  • Пещерите са свързани с легендите за Орфей, водата е лековита

Девин е една от предпочитаните туристически дестинации в сърцето на Западните Родопи, известна с минералните си извори и великолепната природа.Уникалното Триградско ждрело, пещерите, които се свързват с Орфей, спиращите дъха панорамни гледки са само част от десетките чудеса около Девин, които вече са опасани и с екопътеки.

Една от тях е

Екопътека "Струилица - Калето - Лъката"

Тя се намира в местността "Струилски дол". Изградена е през 80-те години на миналия век от Ловно-стопанство "Извора". Общата й дължина е 4 км., минава по виещи се над река Девинска мостчета.Маршрутът от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходния тур - 2 км.Могат да се видят: видра и дива коза, родопски силивряк, снежното кокиче и вълнеста камбанка.

  • Екопътеката включва следните обекти:

Крепост "Калето"

Намира се на 4,2 км западно от гр. Девин на скално възвишение на левия бряг на река Девинска (височина 933 м.). Открити са останки от крепостни стени и средновековна керамика.

Природна забележителност "Самодивското пръскало"

Маршрута  от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходния тур е 1 км. (20 минути)Водопадът е с височина около 70 м. Състои се от два пада, първият - 25 м и втори - 45 м. Според легендата на това място самодиви са танцували магическото си хоро, затова и водопадът е наречен "Самодивското пръскало".

 

Скално образувание "Слона"

Намира се на около 4 км. югоизточно от гр. Девин. Там природните сили са изваяли на левия бряг на река Въча причудлива скална форма, наподобяваща фигура на слон.

 

Експозиционен рибарски център

Изграден е по проект на МИРГ-"ВЗР Батак - Девин - Доспат" и представя информация за ихтиологичното богатство на рибарската територия в община Девин.Една от най-живописните и красиви местности край Девин е  

Защитената местност "Триградско ждрело"

Разположена е по поречието на река Триградска, на около 25 км. от гр. Девин.

  • Защитената местност включва следните обекти:

Пещера "Дяволско гърло"

Тази пещера се намира на 25 км. от гр. Девин и на 1 км. от село Триград. Представлява пропастна пещера, която се е формирала след пропадане на земни пластове. Свързана е с легенди от времето на траките - Орфей и Евредика и царството на Хадес.

 

Пещера "Харамийска дупка"

Разположена е в Триградското ждрело на 1 км. от село Триград. Използва се предимно за екстремен и приключенски туризъм.Превръщането на Девин в една от предпочитаните родопски дестинации, е както заради чистия въздух, вода и природните чудеса, така и заради наличието на минерални извори. Те са и най-ценният природен дар и включват следните находища.

 

Термоминерално находище "Беденски бани"

То е разположено  на 12 км. от гр. Девин и на 8 км. от с. Широка лъка. Общия дебит на водата е 9.30л./сек, а температурата варира от 73,5 градуса по Целзий до 76 градуса по целзий. Водата се използва както за питейно лечение, така и за външно балнеолечение и профилактика на различни заболявания - основно на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни, неврологични и гинекологични заболявания.

Термоминерално находище "Девин"

Това е естествен извор на 700м. надморска височина. Бутилира се за питейни нужди от фирма "Девин" ЕАД.

Извор "Балдаран"

Един от най-високите естествени извори в България- на 1327 м. надморска височина. Бутилира се от фирма "Девин" ЕАД и "Балдаранспринг" АД.

Въглекисело находище"Михалково"

Водата извира от него с температура между 16 и 26 градуса по Целзий. Бутилира се от фирма "Михалково"АД.Едни от най-незабравимите гледки в Родопите са именно край Девин. Една от тях се открива от

Туристически атракцион "Вълчи камък"

Намира се на  6 км. от село Гьоврен на връх Каба таш (н.в.1650 м), където е изградена най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров.От него се наблюдават 70% от Западните Родопи - Пирин планина, част от Рила планина и  гръцките Родопи, Равногор, голям и малък Персенк, Перелик. До него се стига с високопроходими автомобили.Храм "Св. Йоан Предтеча". Намира се в с. Брезе. Построен е през 2018-2020 г. с доброволните дарения на жителите на с. Брезе и от страната. Осветен е на 14.06.2020г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.Туризмът е изведен като дългосрочен приоритет в работата на Община Девин. Затова и постоянните й усилия са насочени към подобряване на инфраструктурата.В момента се рехабилитира входната артерия на града с обща дължина на трасето 1, 400 м. Дейностите са финансирани от АПИ и са на стойност 2 230 000 лв. По дължината на входната артерия е изградено ново осветление на стойност 218 000 лв., финансирано от бюджета на община Девин.В услуга на туристите и гостите на града община Девин разполага с над 1800 места леглова база и предстои да бъдат изградени 2 паркинга с общо 128 места в рамките на градската регулация.

 

Вижте още: Теснолинейката - кой я възстанови? | Чудесата на България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай