Четвъртък,

Девин - родопската магия

От: Стандарт -
837
Девин - родопската магия
A
A
A
  • Екопътеки свързват гледки, които спират дъха
  • Пещерите са свързани с легендите за Орфей, водата е лековита

Девин е една от предпочитаните туристически дестинации в сърцето на Западните Родопи, известна с минералните си извори и великолепната природа.Уникалното Триградско ждрело, пещерите, които се свързват с Орфей, спиращите дъха панорамни гледки са само част от десетките чудеса около Девин, които вече са опасани и с екопътеки.

Една от тях е

Екопътека "Струилица - Калето - Лъката"

Тя се намира в местността "Струилски дол". Изградена е през 80-те години на миналия век от Ловно-стопанство "Извора". Общата й дължина е 4 км., минава по виещи се над река Девинска мостчета.Маршрутът от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходния тур - 2 км.Могат да се видят: видра и дива коза, родопски силивряк, снежното кокиче и вълнеста камбанка.

  • Екопътеката включва следните обекти:

Крепост "Калето"

Намира се на 4,2 км западно от гр. Девин на скално възвишение на левия бряг на река Девинска (височина 933 м.). Открити са останки от крепостни стени и средновековна керамика.

Природна забележителност "Самодивското пръскало"

Маршрута  от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходния тур е 1 км. (20 минути)Водопадът е с височина около 70 м. Състои се от два пада, първият - 25 м и втори - 45 м. Според легендата на това място самодиви са танцували магическото си хоро, затова и водопадът е наречен "Самодивското пръскало".

 

Скално образувание "Слона"

Намира се на около 4 км. югоизточно от гр. Девин. Там природните сили са изваяли на левия бряг на река Въча причудлива скална форма, наподобяваща фигура на слон.

 

Експозиционен рибарски център

Изграден е по проект на МИРГ-"ВЗР Батак - Девин - Доспат" и представя информация за ихтиологичното богатство на рибарската територия в община Девин.Една от най-живописните и красиви местности край Девин е  

Защитената местност "Триградско ждрело"

Разположена е по поречието на река Триградска, на около 25 км. от гр. Девин.

  • Защитената местност включва следните обекти:

Пещера "Дяволско гърло"

Тази пещера се намира на 25 км. от гр. Девин и на 1 км. от село Триград. Представлява пропастна пещера, която се е формирала след пропадане на земни пластове. Свързана е с легенди от времето на траките - Орфей и Евредика и царството на Хадес.

 

Пещера "Харамийска дупка"

Разположена е в Триградското ждрело на 1 км. от село Триград. Използва се предимно за екстремен и приключенски туризъм.Превръщането на Девин в една от предпочитаните родопски дестинации, е както заради чистия въздух, вода и природните чудеса, така и заради наличието на минерални извори. Те са и най-ценният природен дар и включват следните находища.

 

Термоминерално находище "Беденски бани"

То е разположено  на 12 км. от гр. Девин и на 8 км. от с. Широка лъка. Общия дебит на водата е 9.30л./сек, а температурата варира от 73,5 градуса по Целзий до 76 градуса по целзий. Водата се използва както за питейно лечение, така и за външно балнеолечение и профилактика на различни заболявания - основно на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни, неврологични и гинекологични заболявания.

Термоминерално находище "Девин"

Това е естествен извор на 700м. надморска височина. Бутилира се за питейни нужди от фирма "Девин" ЕАД.

Извор "Балдаран"

Един от най-високите естествени извори в България- на 1327 м. надморска височина. Бутилира се от фирма "Девин" ЕАД и "Балдаранспринг" АД.

Въглекисело находище"Михалково"

Водата извира от него с температура между 16 и 26 градуса по Целзий. Бутилира се от фирма "Михалково"АД.Едни от най-незабравимите гледки в Родопите са именно край Девин. Една от тях се открива от

Туристически атракцион "Вълчи камък"

Намира се на  6 км. от село Гьоврен на връх Каба таш (н.в.1650 м), където е изградена най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров.От него се наблюдават 70% от Западните Родопи - Пирин планина, част от Рила планина и  гръцките Родопи, Равногор, голям и малък Персенк, Перелик. До него се стига с високопроходими автомобили.Храм "Св. Йоан Предтеча". Намира се в с. Брезе. Построен е през 2018-2020 г. с доброволните дарения на жителите на с. Брезе и от страната. Осветен е на 14.06.2020г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.Туризмът е изведен като дългосрочен приоритет в работата на Община Девин. Затова и постоянните й усилия са насочени към подобряване на инфраструктурата.В момента се рехабилитира входната артерия на града с обща дължина на трасето 1, 400 м. Дейностите са финансирани от АПИ и са на стойност 2 230 000 лв. По дължината на входната артерия е изградено ново осветление на стойност 218 000 лв., финансирано от бюджета на община Девин.В услуга на туристите и гостите на града община Девин разполага с над 1800 места леглова база и предстои да бъдат изградени 2 паркинга с общо 128 места в рамките на градската регулация.

 

Вижте още: Теснолинейката - кой я възстанови? | Чудесата на България


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички