Бела Флек: Най-важна е свободата

Бела Флек: Най-важна е свободата  | StandartNews.com

Понякога с Чък Къриа си правим приятелски състезания, казва властелинът на банджото

Бела Флек има 15 награди "Грами", включително за най-добър модерен джаз албум и най-добър поп инструментален албум. Свирил е с рокаджии като Дейв Матюс до топджазмени като Чик Къриа. Известен е с прозвището Паганини на банджото заради виртуозната му и неподражаема техника. На 4 ноември Бела Флек и съпругата му Абигейл Уошбърн ще свирят в столичния Sofia Live Club. Те ще покажат как се преминават жанровите граници между джаз, поп, кънтри, блуграс, рок, уърлд мюзик и класика. Бела и Абигейл, които са женени от 2011 г., имат малък син на име Джуно, пътуват навсякъде с момчето и детегледачката му, за да не изпускат и миг от неговия растеж. Цената на пропуските е 40 лева.

- Бела, през годините сте работили с изключителни музиканти. Сега свирите с великолепната Абигейл Уошбърн, вашата съпруга. Лесно ли е да бъдеш на една сцена с най-близкия си човек?

- Прекрасно е, че свирим заедно с Аби и чувството е много по-различно от всичко, което съм правил до момента. Много е удовлетворяващо, когато имаш възможност да твориш с партньора си в любовта и живота. Това дава нещо специално на публиката, която вероятно не познава в детайли банджото като нас, но със сигурност повечето хора, които ни слушат, разбират какво всъщност означава да бъдеш истински свързан с някого. Преди всичко обичам съпругата си и нейната музика.

Наистина безкрайно харесвам това, което правим заедно.

- Вероятно всички питат защо ви отне толкова дълго време да запишете албум заедно. Как успяхте да постигнете баланс за песните в него? Как се случи симбиозата между музиката на апалачите и така наречените "murder ballads", типични за Абигейл?

- Музиката ни отчасти се определя от факта, че работихме по парчетата за албума по времето, когато Аби беше бременна и няколко месеца след като нашето момченце вече беше родено. Нямахме много време да пишем изцяло нови композиции. Затова избрахме песни, които вече бяхме написали и двамата обичаме. След това добавихме и новите парчета и на финала се получи чудесна колекция от стари и нови песни.

- Наскоро двамата изпълнихте композицията Beautiful Red Flower като ваш символичен подарък за отпразнуването на китайската Нова година. Както ви вдъхнови за това интересно представяне?

- Чухме песента в чудесно изпълнение на китайски музиканти и решихме да я разучим. А след това направо се влюбихме в нея!

- Абигейл, какво те накара да избереш банджото сред всички останали инструменти?

- След като прекарах много дълго време в Китай, завръщайки се в Америка, започнах да търся близки неща до тези, които заобичах там и които биха могли да ми върнат спомена и приятното чувство от срещите ми с моите китайски приятели. Тогава чух легендата на блуграса Док Уотсън и магнетичния звук на банджото. Влюбих се в Китай заради прекрасната древна култура на тази страна. И ми се струваше, че не мога да намеря нито един паралел между Китай и Америка, докато не чух банджото.

- Вашият малък син Джуно ви придружава на всички турнета и концерти. Хората около вас приемат ли го за странно или това е формулата да бъде семейството винаги заедно?

- Всички мислят, че това е много сладко. Ние пък сме щастливи, че сме заедно, и най-вече, че музиката и турнетата не ни разделят.

- Бела, от дълги години имате съвместни проекти с гения на пианото Чък Къриа. Последният ви албум заедно, озаглавен "Two", излезе миналия месец. Не мислите ли, че когато двама толкова талантливи музиканти правят нещо заедно, общият им проект може да се превърне в състезание?

- Приятелското съревнование може да бъде прекрасно приключение. Ние с Чък се вдъхновяваме един друг да творим неща, каквито всеки поотделно не е подозирал, че умее да прави. Хубавата музика е провокирана от различни фактори. Ако химията между музикантите е силна, всяка емоция, която те пресъздават, със сигурност ще да бъде положителна. Но творчеството, в което няма подобен вид съревнование, също може да бъде на много високо ниво.

- Как се случи така, че музикалните ви интереси са толкова разнородни?

- От 1973-а, когато започнах да свиря, съм бил очарован от страшно много и различни стилове музика. Винаги съм се старал да науча всичко, което ме интересува - без значение на какъв инструмент е изсвирено. Предполагам, че разнородният ми вкус се дължи на факта, че съм просто музикално любопитна личност.

- В музиката ви с Абигейл сте повлияни от културни традиции от цял свят. Може би причината се крие в желанието да откривате и изследвате новото и различното?

- Да, именно различното прави музиката интересна. И тя пряко рефлектира върху това, което сме ние като личности. Това е изкуство, което събира емоции от всички измерения. Затова според нас музиката трябва да изразява всичко, в което вярваме и което обичаме - по красив и артистичен начин.

- Колко важна е свободата за вас като музиканти?

- Изключително важна е. Не сме притиснати да правим музика, която не обичаме. И това е защото около нас има достатъчно хора, които ни подкрепят, идвайки на концертите ни и купувайки албумите ни. Така можем свободно да продължим да следваме своя избор, изграден изцяло на идеалите, в които вярваме.

- Вие вече сте бил в България през 2007-а - какво си спомняте, остана ли ви време да разгледате София?

- Тогава слушах българска музика и опитах традиционната ви кухня. Много ми хареса! Радвам се, че пътят отново ме води към вашата страна и ще мога да я покажа на Аби и Джуно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай