Ансамбъл „Пирин" с 3-часов концерт за 60-годишен юбилей

Ансамбъл „Пирин" с 3-часов концерт за 60-годишен юбилей | StandartNews.com

Благоевград. Почти три часа бивши и настоящи певци, танцьори и музиканти на Ансамбъл „Пирин" показваха магията на българския фолклор в зала „Пейо Яворов" в Благоевград. Събитието бе по повод 60-годишния юбилей на формацията. Стотици граждани чакаха напразно да влязат в залата, която не можа да побере всички желаещи да видят невероятните изпълнения на ансамбъла. Сред официалните гости бяха новият областен управител на Пиринско Бисер Михайлов, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков. На концерта присъстваше и синът на основателя на ансамбъл „Пирин" професор Кирил Стефанов – Димитър Стефанов.

Спектакълът стартира с танца „Пирински полъх" по музика на Кирил Стефанов. Специално за концерта от САЩ долетя изпълнителката на „Катерино моме" Татяна Сърбинска, а от Кипър пристигна солистката Таня Костова, участие в празничния концерт взе и една от основателките на ансамбъл „Пирин" - Руска Стоименова.

В края на тържествения спектакъл кметът Атанас Камбитов поздрави всички творци и връчи почетни грамоти на ансамбъл „Пирин" и Димитър Стефанов. Градоначалникът подари на творците песнопойка от 1926 г. с част от голямото богатство на българския фолклор.

„Фолклорът е духовният облик на всеки един народ, а Ансамбъл „Пирин" доказа пред света, че България има богата и велика история. С всеки един концерт, с всяка една изява, Вие показвате на българите, че има за какво да се гордеем, че сме съхранили най-ценното у себе си, красотата на българската душа. Ние не искаме чуждото, искаме си нашето", заяви Камбитов.

Ансамбълът се готви за поредния си юбилеен концерт, който ще е на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай