Мариус Куркински: Избрах да живея

 Мариус Куркински: Избрах да живея | StandartNews.com

Успехът може да те убие, но публиката ме извади от отчаянието, изповяда се театралът

"Аз избрах да живея", заяви след период на депресия Мариус Куркински. В Световния ден на театъра 27 март актьорът режисьор сподели за своя катарзис пред Георги Тошев във филма му "НепознатиТе" по БиТиВи. "Животът е възможен и извън театъра. В младините си не съм ислил така и много съм изгубил от това. Дадох си сметка, че доскоро преди мене, преди характера ми, преди всичко винаги съм поставял театъра. На по-стари години разбрах, че след която и да е роля има и характер, с който трябва да се оправяш. Все пак мисля, че горе-долу навреме идва това познание. То е стряскащо, но не се оплаквам", разказа откровено Мариус. Той признава грешките, подхлъзванията, отчаянието и депресията, в които е изпадал. "Отговорността пред себе си и публиката ме накара да спра. Да се вгледам в себе си. Да видя какво не искам да ми се случва повече, кои грешки не искам да повтарям. Днес съм по-уверен и по-спокоен. Спасен!", сподели още Куркински.

Той разказа, че театърът му действа най-дисциплиниращо както и общуването там с душата отсреща. Действията му в храма на Мелпомена са най-голяма отговорност, която никога не може да го накара да изпадна в черна дупка. "Черната дупка е глезотия и лукс", допълни Мариус. След всичко, което е преживял, той не иска да говори за успехи и постижения. Не се смята за невинен. "След всичките осъзнати грехове единственият шанс на човек е съвестта му да не е заспала. Съвестта е дар", каза още театралът, а колкото до популярността - тя не го интересува. За него не е мерило за успех. "Радвам се, че успях да намеря моя вид театър, да го споделя и да получа обратна връзка с други хора. А иначе популярността няма нищо общо с нашата професия. Актьорската работата убива суетата, премахва всякакви илюзии за тебе самия. Гордостта е вече друго нещо. Тя е най-страшна. Успехът понякога може да те убие, да те изличи, да те подлъже", безпощаден е Куркински в изповедта си.

"За мен Мариус е гениален", сподели и първата дама на българската поп музика Лили Иванова. Двамата работят заедно по клипа на песента й "Ти не си за мен". "Мариус е невероятен актьор, режисьор. Когато се съгласи да участва в мой клип, аз не знаех как да му благодаря. Той също прояви уважение", сподели още примата.

Ирина Флорин пък се върна във времето, когато Мариус е участвал в клиповете на нейните песни "Цвят лилав" и "Пътуване": "През годините той много се промени, но по красив начин. Мъдростта го направи прекрасен и обсебващ. Когато го гледаш, и ти се променяш. Хората, които са успели в България, не са от любимците. Той плати висока цена за популярността си и все пак спечели с искреността си."

Новата постановка на Куркински, "Синята птица" по Морис Метерлинк, имаше премиера в края на миналата седмица в Народния театър. "Винаги съм искал да правя спектакли с много хора, да бъда част от един механизъм. В началото на демокрацията нямаше театри, а аз не исках да съм на щат никъде, нямах възможност да си уредя собствена сцена и почнах да правя сам моноспектакли, да играя с тялото и душата си", продължи да се изповядва творецът. Той рядко участва в големи постановки с други актьори, просто защото има малко режисьори с нужната компетентност, с които би работил. "Занаятът ни малко се е извратил. Има доста подтисничество над актьорите. Не ми се занимава с неприятни неща", сподели още Мариус Куркински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай