Ханс Цимер слуша наша музика

Ханс Цимер с част от атрактивния си бенд

 Ханс Цимер слуша наша музика | StandartNews.com

5000 аплодираха грандиозното шоу на германеца в "Арена Армеец"

Композиторът призна, че българският фолклор го е вдъхновил за работата му по "Аленият прилив"

Филмовият композитор Ханс Цимер притежава уникалната мисионерска способност да накара и най-празния човек да се почувства пълен - с емоции и размисъл, докато апокалиптичната музика на германеца завладее поне две от сетивата му. Шоуто на Цимер в "Арена Армеец София" не беше просто концерт - и въпреки предупрежденията на организаторите от "София мюзик ентерпрайсис", че това няма да бъде типичното изпълнение на класиката в жанра, петхилядната публика остана без думи и се отдаде на еуфорични викове. Родните фенове успяха да чуят в единствения "бис" една от най-бруталните пиеси на Цимер - "Dream is Collapsing" от епичния скайфай шедьовър на Кристофър Нолан "Генезис".

Почти три часа преди това един от най-иновативните холивудски композитори разтърси публиката си с визуално-музикален спектакъл, професионално осъществен до най-малкия детайл. Музика, мултимедия и светлини се съчетаваха съвършено, за да създадат у зрителите неповторимото усещане, че присъстват на нещо величествено.

В първата, донякъде по-лирична част, звучаха парчета от кинохитовете "Да возиш мис Дейзи", "Шерлок Холмс", "Мадагаскар", "Аленият прилив", "Ангели и демони", "Гладиатор", "Шифърът на Леонардо", "Цар лъв" и "Карибски пирати". Докато втората, по-мрачна и тежка част, беше посветена на "Рейнмен", "Мъж от стомана", "Тънка червена линия", "Невероятният Спайдър-мен 2", "Черният рицар", "Интерстелар" и "Генезис". Марк Бриман, работил по мултимедията за концертите на "Пинк флойд", Пол Макартни и други, се беше погрижил да засили внушенията на музиката.

Цимер свири на банджо, китара, пиано, перкусии, синтезатори, дори на барабани и се представи не само като музикант, а и като истински шоумен. Носителят на "Оскар", "Златен глобус", "Грами", "Тони" и редица други не толкова прочути награди доведе у нас собствения си бенд - 20 музиканти от няколко поколения. Те потвърдиха думите му: "Съгласих се да направя този концерт тук, за да ви представя тези невероятни хора, с които работя". И още: "Те са стари приятели и ние се чувстваме тук като на семейна ваканция. Страхотно е!". Въпросните дами и господа, естествено, се оказаха виртуози - пък и иначе как биха свирили с Цимер. Сред тях са китаристът на "Инкюбъс" Майк Айнзигър и жена му, както и гласът на "Цар Лъв" Лебо М. Нищо в поведението им не куцаше, дори тоалетите - от сексиминижупите на цигуларките до ексцентричните ушанки, елечета, шапки на някои от мъжете. На сцената бяха и 18 родни музиканти от Софийска филхармония.

Цимер, който пристигна у нас след шоуто си в Лондон, Париж, Цюрих, Виена и други европейски мегаполиси, където свири пред двойно повече публика, се беше подготвил за софийските си фенове. На развален български, но поне с точните ударения, той каза: "Добър вечер, дами и господа", "Благодаря" и "Довиждане". Композиторът погали родното самочувствие и по друг начин. Преди да изсвири "Roll Tide" от военния трилър "Аленият прилив", той сподели: "Тази композиция е толкова повлияна от българския фоклор!" и "Да, слушам вашата музика." В изпълнението на тържествената песен се включиха и 25 души от националния хор "Светослав Обретенов", които дадоха сила и на други парчета.

Цимер посвети "Roll Tide" на вече покойния режисьор Тони Скот. Неговият брат Ридли Скот, друг титан на Холивуд, се обадил на композитора една сутрин в 7 часа, което доста го подразнило, защото той не става рано, и го поканил да прави музиката за мегахита му "Гладиатор". "Това за малко нямаше да се случи. Някакви мъже в поли и сандали... Бях готов да откажа, но после той ми разказа историята и тя, естествено, беше велика", призна Цимер преди изпълнението на музиката от хита с Ръсел Кроу.

Цимер почете и друг свой колега, който вече не е между живите - Хийт Леждър. Актьорът почина преди да излезе последния му завършен филм "Черният рицар" отново на Кристофър Нолан. Композиторът сподели колко са били потресени от смъртта му той и екипът на продукцията. Дори искал да промени музиката и да я направи още по-мрачна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай