Вадят тайните на Хераклея Синтика. Нови чудеса

Превръщат античния град с мегнетична атракция на българи и чужденци

Вадят тайните на Хераклея Синтика. Нови чудеса | StandartNews.com

Нови чудеса чака екипът на големия български археолог доц. д-р Людмил Вагалински, който вече започна тазгодишното проучване на легендарната Хераклея Синтика край Петрич.

Античният град близо до храма на Ванга привлича все повече български и чужди туристи. Археолозите ще разкриват новите тайни на обекта до края на месеца. Целта им е да успеят да довършат изследването на две важни свои находки.

"През май тази година също бяхме на терен, това е вторият етап от нашата дейност. Искаме да разкрием докрай една сграда, която е съвсем до форума. Засега сме изследвали само един ъгъл от нея, не знаем още дали е обществена постройка или жилищна. Тя обаче определено е римска и е от 2-3 век след Христа. Работим и по една подпорна стена, която е направена от много правилно изсечени големи квадри (вид зидария в миналото). Тази стена е много добре запазена, нейната датировка е от ранния елинизъм, от 4-ти век преди Христа", казва доц. д-р Людмил Вагалински.

Проектът за реставрация и консервация на античния град Хераклея Синтика върви с пълна пара. За тези дейности са осигурени над 5,6 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Възстановителните работи на обекта се очаква да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва, след като бъде завършен.

Проектът предвижда две зони – за културно-историческо наследство и за социализация. В първата ще бъдат представени антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град – форум и прилежащи обекти, сгради под римския форум, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и др.

Във втората зона ще се изгради посетителски център с виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще има детски атракцион - тип аквапарк, зона за широк обществен достъп, детски площадки, охраняем паркинг. До обекта се предвижда да има атракцион „Римски терми” с басейни, детски лагер и къмпинг зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай