Уникално откритие на Перперикон, древен храм стъписа археолозите

Досега обектът, който е един от най-дълго проучваните, бе смятан само за водохранилище

Уникално откритие на Перперикон, древен храм стъписа археолозите | StandartNews.com

Нови проучвания доказват хипотезата, че над водохранилището в южния квартал на Перперикон е имало храм на водата или т.нар. нимфеум от 2-3 век, каза пред репортери днес ръководителят на разкопките на археологическия комплекс проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че досега обектът, който е един от най-дълго проучваните на Перперикон, бе смятан единствено за водохранилище с обема си от близо половин милион литра питейна вода и дълбочина от около 5 метра. Но именно новите открития при настоящата реставрация по проект на обекта води археолозите до заключението за съществуването на храма на водата.

Оказа се, че тази цистерна, за разлика от цистерната в Акропола, която изцяло е изцяло изсечена в скалите, тук е изсечена само от три страни. От източната страна тя е с един прекрасен, много хубаво направен квадров зид, който, както се оказа, е бил всъщност фасадата на това съоръжение. В изкопите ние намерихме части от корнизи, постаменти от колони, бази на колони, може би и от статуи, обясни проф. Овчаров.

Проф. Николай Овчаров показва нимфеума, открит на Перперикон (БТА)

Той подчерта важността на градските нимфеуми в римско време, особено по време на обсада. Коментира също, че такива примери има в Мала Азия. В България подобни съоръжения, свързани с почитането и обожествяването на водата, са рядкост. Такива има край хасковското село Каснаково и в Хисаря.

Реставрацията на нимфеума се извършва по европейски проект на община Кърджали, като в него са включени още 13 сгради. Паралелно с това текат и тазгодишните археологически проучвания на Перперикон, които за втора година се случват единствено със средства на общината, заради липсата на държавно финансиране и ще продължат до средата на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай