Уникална история! Младеж се отказа от апартамент, построи музей

Тегли кредит, ще го изплаща 25 години

Уникална история! Младеж се отказа от апартамент, построи музей | StandartNews.com

Една история за мечта отвъд коледните желания разказа Нова тв. През последните две години фолклорният изпълнител Филип Синапов толкова силно иска в България да има интерактивна фолколорна къща музей, че накрая сам си я направи.

На 23 години изхарчи всичките си спестявания и изтегли кредит, само за да може да направи място, в което хората да научат повече за забравените традиции, занаяти и обичаи в България.

Миналата година по това време един млад фолклорен изпълнител от Момчилград има само една мечта – и тя е да изгради първия в България фолклорен интерактивен музей. „След двугодишен труд на 23 април 2023 г. фолклорна къща „Гърнатскине конаци” беше официално открита”, заяви Филип Синапов.

На всеки сантиметър от тази къща има съкровище – вещи, които са на изчезване, обувки на 100 години, платове, правени от прапрабабите му.  „Това бяха два камиона и един голям микробус с покъщнина, за да се обзаведат трите етажа”, обясни той.

Казва го младеж на 26 години, който в свободното си време не играе компютърни игри. Неговата игра е тази - сам да тъче, плете и украсява. И да обучава другите на всичко, което може. „Поне за малка част - да се докоснат до миналото на своите предци”, сподели Синапов.

За да изгради къщата музей от основите до покрива – Филип влага всичко, което има и което няма. Налага му се да изтегли кредит, който ще връща следващите 25 години, и отново да го вложи в мечтата си. Само че той гледа отвсякъде, но не и от тази гледна точка. Похарчил е всичко само за да може да посреща посетители, на които да разказва за другата - позабравената България.

"Нито един път не съм съжалявал, че го направих. От голата поляна в началото, един ред когато се вдигаше на къщата, за мен беше огромна радост", каза той.

Скептиците биха казали, че с тези пари може да се обзаведе една модерна хубава къща само бъдещото му семейство. „Да, но това не би ме радвало. Моето виждане е такова, че когато обединя професиите и в случая мога да давам знанията, които съм завършил, а те са немалко - да бъда просто потребен, а това е най-важното. И удовлетворен също, защото човек, ако не бъде удовлетворен, то защо се събужда сутрин?”, запита Синапов.

Той има своя отговор – събужда се сутрин и жонглира между всичко, което е – фолклорен изпълнител, писател, педагог. Посреща и изпраща посетители. Но ги изпраща с един куп истории, които няма да открият в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ooo
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи