Проф. Христо Смоленов разкри! Ротшилд търсили Вълчан Войвода

На фестивала в Раювци хората идваха да подкрепят духовността в тези трудни времена, казва проф. Христо Смоленов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Проф. Христо Смоленов разкри! Ротшилд търсили Вълчан Войвода | StandartNews.com

Учени, интелектуалци и творци от цяла България събра в магнетичния Еленски балкан форумът "Българския дух през вековете - Епопея на забравеното". Той се проведе в Раювския комплекс в село Раювци. Там ни приютява паметникът на вярата, рода и правдата - този на Вълчан войвода. Внушителен е. Хайдутинът се извисява в цял ръст, гордо застанал на високо, с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор.

Раювци също така е познат и като българският Стоунхендж. Заради уникалния кромлех непосредствено до паметника. Мястото се слави с мистичната си енергия. 

Три дни всеки участник можеше както да слуша увлекателните лекции на проф. Христо Смоленов, проф. Дамян Попхристов, д-р Светла Балтова, Христо Недев, Петко Колев и др., така и да се докосне до магията на тъкането, да се включи в месенето на обреден хляб, да участва в обредни хора, да направи опит да пише на глаголица и да изработи свое собствено родословно дърво.

На събитието бе отделено специално място за децата, които станаха част от магията на буквите, шевиците, глината, танците и водата.

Концерт изнесе Маестро Камджалов и  хор "Музикална лаборатория за човека". Имаше и фолклорно преживяване с танцов състав "Творецът в мен".

  • На фестивала в Раювци хората идваха да подкрепят духовността в тези трудни времена, казва проф. Христо Смоленов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Професор Смоленов, участвахте в уникалния фестивал "Българския дух през вековете- Eпопея на забравеното". Какво се случи в Eленския балкан и кои са основните послания, които участниците направихa?

За да бъда кратък ще кажа, че в сайта на Портал 12 много добре са описани всички участници. Притеснявам се да не пропусна някои от тях.

Факт е, че за втори път в Раювци се състоя   форума "Българският дух през вековете" и името на сегашното събитие - "Епопея на забравеното" е нещо, което хармонира и с моето чувство и отношение към тази тема.

Безспорно "Епопея на забравените" е едно от най-великите произведения на Иван Вазов. За съжаление обаче живеем във време, което трябва да ни напомни, че онези хора, онези титани на духа като че ли сега са още по-необходими. Това е така, защото българският народ е изправен пред огромно предизвикателство. Той трябва да се справи с негo. Нужно е преформатиране на българският народ в духа на неговите изконни традиции. В духа на историческото му цивилизационно творчество и огромният принос, който българите са направили в историята на сегашната цивилизация.

Казвам всичко това с разбирането, че

Може би на много хора ще им се стори преувеличено мнението ви?

Но не и на всички хора, които имат интелект и съвест, в които се крие не просто притеснението, а реалистичната оценка на опциите, които са пред нашия народ и общество.

Това, което забелязвам напоследък е, че сме в дълг пред родината и пред демокрацията си. След време може би ще бъда един от първите, които се възползват от конституционното право в духа на евентуалните промени на конституцията, а именно - за лична конституционна жалба. Tогава тя ще бъде  насочена в протест срещу тези, които уронват самата демокрация. Те я превръщат в една тръжна процедура. И това се случва в угода на международното положение.

Това е един  голям проблем, който в крайна сметка засяга и способността на българския народ да се консолидира.

Моята теория е, че има исторически ситуации и примери за това как обществото работи против интересите на собствения си народ и е свързано с богомилите.

Какво имате предвид?

Те са казвали, че този свят е бойно поле между Бога и дявола. Бог е  създал природата и природното в човека, а обществото е творение на дявола. От пиедестала на днешното време можем да видим, че това е казанo справедливо. 

В този смисъл мога да кажа, че народът трябва да мисли за собственото си бъдеще. И с делата си да подкрепя божията справедливост.

С какво фестивалът в Раювци ви провокира към такива мисли?

Тези мисли не са само мои. Те, според мен, са причината, заради която в Раювци се събраха повече от 1500 души. Хората бяха дошли с много настроение, с много емоции. Но и с много разум, който отказва да приеме това, което се случва по света и у нас като чиста монета.

 Какво не знаят българите за мегалита на това място. Какво символизира той?

Мегалитът  е направен изкуствено. Десетките вече каменни образи са на войводи, хайдути, хора от онази "Епопея на забравените", за която Вазов  говори. С този дух, който наричаме сега "Епопея на забравените".

Мегалитът е направен като средство за обмен на духовната енергия. И като място, където не само да се изнасят лекции, но послания към всички тези, които са се събрали там не просто доброволно, а с чувство за мисия.

Какво беше усещането за атмосферата?

Хората там имаха желанието да подкрепят духовността на българите в тези сложни времена.  Тук е мястото да поговорим за Вълчан Войвода. Много хора не знаят дори какво е значението на тази историческа фигура. Смятат, че той е просто част от легенди, при това иманярски.

Каква е истината за Вълчан Вайвода?

Той е бил нещо като началник на генералния щаб за хайдушкото движение. Този човек е координирал действията на всички чети, пръснати по страната като една  народоосвободителна мрежа. Истината е, че в трудните времена на робството българите са открили формата на самоорганизация. Тя се нарича мрежова самоорганизация.

Още по-интересното е, че Вълчан Войвода в  качеството си на главнокомандващ на тази добре разпределена и структурирана на чети система и имал отговорни задачи. Една от тях е за превземане на пристанището в Созопол, след което е трявало да започне освободителната дейност в нашата поробена тогава държава.  Всемогъщата фамилия Ротшилд е търсела контакти с Вълчан Войвода, защото е знаела, ролята му по отношение на финансиране на освободителното движение.

Малко хора също така знаят, че Вълчан Войвода е осигурявал външна подкрепа на България, но още по-важното - на усилията на тези чудесни хора от фондацията на Дамян Попхристов, наречена "Просветление".

Ще припомня и една родолюбива инициатива - Портал 12  на фондация "Звезди под звездите" вече започна създаването ни Пантеон на българското освободителни мисли, действия и на българската история.  На 18 юли ще бъде открит паметник на Васил Левски. Призовавам ви да отидете да отразите това чудесно събитие.

Казвате, че не са изгубени кодове на "Епопея на забравените". А за древните българи?

И те не са изгубени. Кодовете са вътре в нас, в нашата историческа памет - и генетични, и цивилизационни. В крайна сметка те са сведения и послания, които понякога са кодирани като щит и разказани като легенди. В това отношение ние сме длъжници на нашия народ, защото той твърде дълго време е съществувал без собствена идеология.

Много сериозни, недоброжелатели сили са действали за това българите да бъдат отчуждени  от собствената си история и да се кланят на чужди митове. Това е е част от чуждопоклонството векове наред. Но истаната е, че всяко по сериозно усилие, което правим да възстановявим, да преосмислим кодовете на нашето цивилизационно присъствие, ни отвежда  до най старата цивилизация на света. Родена тук, на западния бряг на Черно море, от двете  страни на Балкана и от двете страни на Родопа планина. Така стигаме до най древното обработено злато на света и закодирани в него пропорции и размери, които говорят за това, че първата  система от научни знания е създадена именно тук. Нещо повече. Този код е заложен в размерите и пропорциите и на най древното обработено злато, и на фантастичната керамика от Стара и нова Загора. На каменните зидове, които са всъщност първите такива съоръжения в историята на човека.

Говорим за Дуранкулак, Суворово, Провадия, нали?

Да, разбира се. Всички тези неща са една система от аргументи, които трябва да преосмислим.

Интересно беше, че участниците във форума играха Паневритмия. Защо?

Участниците във форума, включително и малките деца, играха Паневритмия. Представете си колко одухотворени са тези хора в бели дрехи, които в ритъма на създадената от великия Петър Дънов музика танцуват фигури, които имат своето не просто символично, а истински космично значение. Те изпращаха енергийно послание, особено от тези кръгове, в които се движеха, към източника на най древното познание на човечеството. И над тях имаше истински бяла дъга. Това се случи в Раювци. Тепърва ще интерпретирате какво точно означава бяла дъга над цяло множество от одухотворени отворени хора, които търсят в своето взаимодействие начин да укрепят духовността в тази чудесна страна.

Споменахте, че децата са танцували паневритмия, какво от древното познаниее важно да им предадем?

Първо, важно е да им създадем рефлекс да се гордеят с произхода си. И нагласа, за да мислят самостоятелно, творчески, с космически еквиваленти на земните размери и пропорции. С други думи - Да мислят със самочувствието на участници в един космичен процес по непрекъснато нарастване на познанието. Ще си позволя да кажа, че ако има сила, която да противодейства на евентуалната тенденция към топлинна смърт на Вселената, това е фактът, че във Вселената, благодарение на вселенския,  човешкия и друг интегрален разум има процес на непрекъснато натрупване на отрицателна ентропия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай