Ново чудо на Перперикон! Откритието

Френска монета попълва дупки в историята

Ново чудо на Перперикон! Откритието | StandartNews.com

Сребърна френска монета от 13 век беше открита на Перперикон дни след старта на тазгодишните археологически разкопки, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров. От полуизтрития надпис на латински върху находката става ясно, че тя е сечена в Кларенция.

"Монетата тежи по-малко от грам. В нумизматичната терминология този паричен знак се нарича „торнезе“ или „гро турноа“ – средновековна френска сребърна монета, чиито първи емисии започват да се секат през XIII в. Именно от нейното наименование произлиза популярното „грош“, а торнезетата под различни названия бързо се разпространяват в паричното обръщение на цяла Европа. Но нашата паричка е сечена именно в Кларенция, град на гръцкия полуостров Пелопонес, където се е намирала монетарницата на Ахейското княжество", каза проф. Овчаров.

Той допълни, че княжеството на Пелопонес се образувало, след като българския цар Калоян е победил рицарите в битката на 14 април 1205 г. Ахейското княжество надживява Латинската империя с почти два века.

"Когато през 1261 г. войските на Михаил VIII Палеолог си връщат Цариград и възстановяват Византийската империя, Ахея остава единствена силна кръстоносна държава в старите ромейски територии. Княжеството престава да съществува през 1432 г., след като е завладяно от византийското Морейско деспотство", разказа още проф. Овчаров. Според него в разцвета си през XIII в. Ахейското княжество било покрито с рицарски замъци подобно на родината на повечето кръстоносци – Франция.

Проф. Овчаров е убеден, че откритото от екипа му торнезе е изрязано така, че е загубило част от теглото си.

"И в Средновековието е имало финансови процеси като инфлация и девалвация. Само че те са се проявявали по един особен начин, като монетите били орязвани, за да намалят теглото им. Изрезките се претопявали и са превръщани в нови монети. Така техният курс се регулирал спрямо спадовете и възходите на държавната икономика", поясни археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай