Най-чаканите разкопки започват. Тайни на траките изскачат

Става дума за уникалната тракийска гробница до с. Текето

Най-чаканите разкопки започват. Тайни на траките изскачат | StandartNews.com

След месеци ходене по мъките археолозите започват от понеделник най-чаканите разкопки край хасковското село Текето. Ще се търси входа на гробницата, която се очаква да е една от интересните тракийски некрополи със стенописи от ранга на Александровската и Казанлъшката.

Разкопките ще води екип начело с  доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН. Зам. научен ръководител на експедицията ще е тракологът д-р Димитър Байраков. В екипа са и археолозите от РИМ-Хасково Стайко Стайков и Данаил Огнянов, съобщава хасково.нет.

Община Хасково вече помогна с логистиката по разчистване на мястото. За геофизичното проучване и укрепването на входа на гробницата Министерството на културата отпусна 50 000 лева, като договорът е разписан в четвъртък.  

Заради по-малкото средства, предоставени от държавата, ръководителят на екипа посочи, че ще се използва сумата, събрана по дарителската сметка по обявената от него кампания през април.

Десетки дарители дариха досега 26 002 лв.

Тази помощ е безценна и точно, когато имаме нужда, за да можем да съхраним обекта до следващите етапи на проучване, коментира доц. Нехризов. Той излезе с апел към местните фирми за осигуряване на необходимите материали по изграждане на защитната стена на входа на некропола.

Дарителска сметка е BIG: RZBBBGSF BG64RZBB91553120056106

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай