Наше село дава голямо послание за мир по света

Скулпторът Антон Урдажиев и кметът Валентин Черпоков търсят в цяла България елементи

Наше село дава голямо послание за мир по света | StandartNews.com

Арт инсталация от 320 войнишки каски ще бъде открита в Деня на Европа

Кметът на малкото родопското село Забърдо е твърдо решен да отправи голямо послание към целия свят за мир. За целта Валентин Черпоков избира да създаде специална арт инсталация, която да стои на входа на чепеларското селище. Първите стъпки бяха напрвени през 2022 година, когато  на входа на Забърдо "кацна" международният символ на мира - бял гълъб, изработен от над 200 войнишки каски. В начинанието на кмета, който е начело на населеното място за осми пореден мандат, се включва и скулпторът Антон Урдажиев от Рудозем. Двамата започват да търсят стари войнишки каски, които да помогнат на инициативата им. 

Към днешна дата, две години по-късно кметът и творецът продължават да събират стари войнишки каски, за да завършат инсталацията. Двамата са събрали още 320, с които скулпторът вае думата МИР и призовават за повече разум в България и по света. 

"Ние сме селски кметове, при нас няма бюджети, няма обществени поръчки, няма откъде да вземеш пари, всичко сме го направили ей така - с молене, с ходене, по цяла България съм ги събирал тия каски. Възрастен човек ми даде две. Каза, че ги били от Втората световна война", заяви Валентин Черпоков, пред Nova news. 

В Деня на Европа 9 май, кметът на Забърдо планира да организира тържествено откриване на завършената арт инсталация. За целта той вече е поканил част от официалните си гости - лидерите на парламентарно представените партии. Идеята му е те да загърбят боричканията помежду си и да бъдат съпричастни с посланието за мир. 

Прелюбопитен е разказът на Антон Урдажиев. По думите му при работата си с военните каски той е чувствал емоция, имал е усещането че се е докоснал до много лични истории.  

"Имаше по тях разни надписи, имена, дати и на мен ми беше много странно. Защото все едно работя с някаква човешка съдба, която я притежава тази каска. Много е интересно да се работи с такова нещо, което по някакъв начин човек му е вдъхнал живот", разказа пред Nova news скулпторът. И допълни, че е подходил с особено внимание както при изработката на гълъба, така и при създаването на надписа. По думите му езикът на изкуството и езикът на мира съвпадат почти напълно и именно творчеството има силата да обединява хора с различни виждания за света. Урдажиев сподели и за изработката на гълъба. 

"Той беше доста труден за мен, доста предизвикателно беше това изпълнение от самите каски да постигнем тази форма, но много добре се получи. За някои части от пластиката на гълъба беше нужно да ползвам и цели и парчета, но по-скоро няма някаква специална обработка. Заедно с кмета държахме да са по-скоро автентични, да се вижда като символ, че това е каска, да бъде запазена в цялостния º вид, за да може да се разпознава, да бъде разпознаваема", заяви скулпторът. И отбеляза, че мирът е вълшебната думичка, която ще спаси света. Това, което правят, не е за селото и за областта, а и за България. За да видят хората по света, че една малка България също може да допринесе дори и с малко, за мир. 

Забърдо е старо село, пропито с древна история. Старото му име е било Чукуркьой. Днес то е наричано още "Българският Холивуд". Селището пази и прочутото забърдовско колело, изработено изцяло от дърво и измислено доста преди виенския си еквивалент. 

Местните жители разказват, че първото забърдовско колело е изобретено още през далечната 1870-та година. Задвижва се от четирима души, като на него могат да се забавляват до осем. 

Родопчани споделят, че метнете ли се на него ви очаква дълъг и весел семеен живот. "Който се качи на забърдовското колело чедо, няма да се разведе!". 

Близо до Забърдо се намира и добре съхранен римски път. Части от античния път, свързващ пряко главния град на провинция Тракия - Филипопол към Егейското крайбрежие, известен като Виа Егнатия, са запазени по билото на планинския хребет Чернатица.

Поселение и селища на някогашните жители на Забърдо има в района от тракийско време. Първите славни мигове от историята, от които има следи до днес, са в крепостта Заград на скален връх Чуката (1427 м) преди селото, непристъпен от северната си страна, в чието подножие се намират две от Човешките (Челевешките) пещери - Тъмната (Тьовната) дупка и Сливова дупка. В най-високата точка е установено наличие на светилище, което е съществувало близо около 4 века, а в подножието има запазени три тракийски надгробни могили. В южното подножие на върха, на около 700 м. е разположен тракийски могилен некропол. Откритите по склоновете на крепостта фрагменти от питоси и глинени съдове от тV в. след Христа сочат, че най-вероятно крепостта е използвана от траките и в по-късните епохи от тракийското племе сапеи. Историци твърдят, че на територията на Средните Родопи досега са регистрирани три тракийски крепости, от които "Заград" е най-старата. При проучвания през 2007 г. около крепостта са намерени кости на на жертвено животно на около 3500 години. След частичните проучвания цялостни археологически разкопки не са правени, крепостта вероятно е ползвана и в Средновековието и е свързана с миналото на населението на Забърдо. Селището е много старо, има доказателства съхранявани както в централния архив, така и в библиотеката "Николай Вранчев" в Смолян, че то е съществувало още преди земите около Забърдо да станат част от Османската империя. 

Заград е било първото им населено място през 15 в. с население от около 2500 души. Имало стража, която подавала сигнал със запален огън от околните върхове при опасност и тогава населението се е прибирало в крепостта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай