Мария Габриел: Да заговорим в един глас за Бранд България

6 министерства ще очертаят работата за визията на Бранд България, каза вицепремиерът

Мария Габриел: Да заговорим в един глас за Бранд България | StandartNews.com

Благодаря за енергията, защото направихте Бранд България кауза. Това каза вицепремиерът Мария Габриел на форума на Стандарт" "Бранд България - докосни Чудесата". За първи път казвам, че Бранд България и културните чудеса са приоритет на България. Гордея се, че с министъра на културата информираме по своему. Имаме срещи на всеки две седмици - нещо, което не е правено досега. Задаваме посока. Затова днес искам да обърна внимание на три теми: координация с външната политика, културния календар на България и съддаване на цифрова платформа за Бранд България.

На първо място искам да наблегна на важността с външната политика за създаване на Бранд България. . Иска ми се да разширим кръга на нашите международни партньори. Да включим, например, САЩ, Индия и др. - защо в тези страни не представим Чудесата на България?

Говорихме си с министъра на културата за ЮНЕСКО. Имаме партньорство с тези институции, иска ми се България да говори в един глас за тях.

Моето послание е - нека заедно покажем какво можем, да кажем с един глас - това е България, завърши речта си Мария Габриел.

На 15 септември предстои среща с 6 министерства, които да очертаят визията по общата работа за Бранд България. С министър Кръстев ще разкажем и всичко, което днес коментираме.

Второто ми послание - време е да обединим сили за единна комуникационна стратегия за България като привлекателна дестинация. Предприели сме няколко стъпки - засилване на взаимодействието с дипломатите за културно сътрудничество. Ще направим така, че те да се усетят на местно ниво. Работим и за анализ на дейността на културните институти в чужбина. Първите резултати от направения анализ ще представим през октомври. Българските културни институти могат да имат много по-голяма роля. 

Стартирахме работа и по приемането на културен календар на България. Досега нямахме такъв. 

Културният туризъм е нещо много важно. 40% от туризма е такъв. Той е в основата за създаване на брандове. Много е важно той да е устойчив. 

Предизвикателство е да представим и хубавите неща, които сме направили. Създаването на регионални хъбове за културно наследство е много важно.

Смятам, че е време да бъде създадена единна цифрова платформа, новите технологии могат да направят сектора по-привлекателен за младите. Иновациите и комуникацията е най-прекият път към младите. Да създадем български иновационен хъб за привличане на таланти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай