Кметът на Момчилград: Развиваме културно-исторически и спортен туризъм

Държавата да обърне внимание на Харман кая, призова Илкнур Кязим

Кметът на Момчилград: Развиваме културно-исторически и спортен туризъм | StandartNews.com

Благодарение на "Стандарт" Момчилград се превърна в третия град след Кърджали и София, в който се провежда дискусията за Бранд Родопи. Така започна своето изказване  Илкнур Кязим, кмет на Момчилград, на дискусията „Бранд Родопи – Чудесата на Момчилград”, която „Стандарт” провежда в града на митичния певец. Форумът се организира от медията, Общество „Културно наследство” – официалният представител на Европа Ностра в България и кампанията „Чудесата на България. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Харман кая е новото чудо на Момчилград

Госпожа Кязим заяви, че община Момчилград прави всичко възможно за развитие на туризма през четирите сезона. За първи път е организиран Фарм фест, който е приет с голям интерес не само от местните хора, но и от много гости от цялата страна. С помощта на общината са възобновени разкопките на Татул от екипа на археолога проф. Николай Овчаров. Общината е отпуснала 25 000 лева през 2022 г. и още 15 000 лева през 2023 г. Тези суми обаче не са достатъчни, затова апелирам към представителите на държавата да помогнат за тези обекти, каза госпожа Кязим. 

ВИЖ ОЩЕ: Поли Карастоянова: Митът за Орфей трябва да стигне до 5 континента

Тя посочи, че Момчилград напредва с културно-историческия туризъм, но е нужно да се насочи общественото внивание към уникалния праисторически комплекс Харман кая, защото само общински средства не са достатъчни. 

ВИЖ ОЩЕ: Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград

Освен това Момчилград има готови много проекти. Направена е екопътека през вкаменената гора, лесопарк и др. Добър резултат дава съвместната работа с МИГ-Момчилград и Крумовград. 

В града е много добре развит и туризмът, свързан със спорта, заради добрата база. Тук идват на лагери футболни отбори, на много високо ниво е тенис салата. Момчилград се гордее със своите шампиони от световен мащаб Наим Сюлейманоглу и Петър Стойчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай