Хасан Азис: Източнородопският регион е едно от Чудесата на България

В културно-историческия туризъм се крие нещо много ценно - нашата памет, каза кметът на Кърджали

Хасан Азис: Източнородопският регион е едно от Чудесата на България | StandartNews.com

"Пожелавам много пъти по 30-годишен юбилей и всички те свързани с национални каузи". Така започна приветствието си д-р Хасан Азис, кмет на Кърджали, по време на дискусията от кампанията на "Стандарт" "- Чудесата на България".

В културно-историческия туризъм се крие нещо много ценно - нашата памет. Затова винаги можете да разчитате на нашето партньорство, посочи Хасан Азис.

След това той представи базата, върху която се развива туризмът в Кърджали..

"Когато говорим за бранда Кърджали - има различни определения - столицата на Източните Родопи, перлата на Родопите. Но Кърджали е и столицата на толерантността. И, разбира се, приказната земя на Орфей.

Тук има прекрасни гледки - високи планини, скали, прерязани от сребърната лента на река Арда. Истински оазис на дивата природа. 

Община Кърджали е  най-голямата в Източните Родопи. Тук са най-големите язовири - "Кърджали" и "Студен кладенец". Има идеални условия за ловен и риболовен туризъм. Язовирите ни са най-красивите в България. В тях бяха уловени сомове по над 100 кг. Десетки рибари от Европа пробваха късмета си в "родопските морета". В непосредствена близост има ресторанти, вили. Те дават висок туристически потенциал.

Общината има възможност за развитие на всякакъв вид туризъм. Туризмът е важен отрасъл за общината, генерира приходи за бизнеса и населението.

Има паметници от различни исторически епохи. 

В ловно-стопанско отношение - имаме 14 ловностопански района. Подходящи са условията за ловен туризъм. Ловните стопанства "Женда" и "Болярци" притежават най-добрата популация муфлони.

Каменните гъби, Каменната сватба, Венериният косъм са част от атракциите. 

Част от магията на региона се крие в древното минало. Античният и средновековен град Перперикон е един от най-древните паметници. Крепостта Моняк е била със стратегическо значение. Малко са градовете в България, които притежават реставриран манастирски комплекс. Впечатляващи са църквата "Успение Богородично", църквата "Свети Георги". Имаме Регионален исторически музей, съхраняващ хиляди експонати. Художествената галерия разполата с една от най-богатите колекции на картини. 

Освен традиционните национални празници се провеждат и местни фестивали и събития. "Кърджали - столица на толерантността" е традиционен  етнофестивал. 

От 2008 г- стартира нова инициатива, посветена на мултикултурното разнообразие. За 13 път се провежда фестивалът на детското творчество. 

Всичко това е в Свещената планина. Във времената, когато боговете са живеели сред хората, Дионис успял да разплаче с лирата си дори смъртта. Говори се за загадъчната цивилизация, живяла тук, която кара хиляди хора да изминат хиляди километри, за да дойдат и да видят. 

Източнородопският регион е едно от чудесата на България. Светът тепърва ще го преоткрива", каза Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай