Искра Михайлова с призив към кметовете: Правете проекти по Баухаус

Културното наследство е част от общата европейска политика, каза евродепутатът

Искра Михайлова с призив към кметовете: Правете проекти по Баухаус | StandartNews.com

Призив към кметовете от Родопите да правят проекти по програмата нов европейски Баухас отправи зам.-председателят на групата „Обнови Европа” в Европейския парламент Искра Михайлова, евродепутат от ДПС. Тя направи това по време на юбилейната дискусия на „Стандарт” в Кърджали „Бранд „Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона”. С нея медията ни отбеляза своя 30-и юбилей. Целта на форума е да начертае новите културно-исторически маршрути в региона.

Искра Михайлова припомни, че кметовете на Движението от област Кърджали първи спечелиха проекти за културно наследство по първите европейски програми и апелира сега отново да облекат в работни предложения идеите си. Още повече, че от тогава до днес културното наследство не е държавен приоритет по европейските програми и местната власт сама трябва да се бори за това.

Най-лесната част е да се каже какво прави Европа, най-трудната – къде сме ние, започна изказването си Искра Михайлова.

Културното наследство е част от общата европейска политика. Никога не е било забравено, независимо какви цели си е поставял ЕС. Да, в началото задачата бе първо да бъде разкрито, после опазено, възстановено, консервирано. Но Европа разбра, че то трябва и да бъде развивано. Така Европа направи 10 инициативи, посветени на културното наследство, някой да има спомен България да е участвала в тях – не, каза евродепутатът. И припомни, че тези инициативи бяха за образованието и културното наследство, за младежите и културното наследство и т.н.

България пропусна дълъг период. От момента, в който подписахме първата програма, културното наследство не в националните приоритети. Има моментни проблясъци. Те бяха постигнали от кметове, учени, ръководители на библиотеки и музеи. Български библиотеки участват в Европеана, а българските музеи в ИКОМОС. Но това са ентусиасти. Държавната политика като че ли ни липсваше, лисваше ни и като финансиране, подчерта Михайлова.

Тя разказа историята на първия европейски Баухаус, когато след Първата световна война се ражда новата градска среда, новата организация за дома.Именно тогава се появява, например, съвременната кухня с вградени електроуреди.

Сега идеята за зелена сделка обръща погледа към музеи и библиотеки, за да се извадят старите, забравени, но екологични технологии, които могат да се използват днес.

Има идея за зелени селища. Защо те да не са старите технологии на родопските къщи. Там климатици няма. Но енергийната им ефективност е толкова висока, колкото никой съвременен архитект не може да си представи, каза Михайлова.

Тя съобщи, че на тази база е голямата европейска идея за нов Баухаус. Щом ще се съобразяваме с природата, трябва да променим, архитектурата, дизайна, технологиите при строителството и  планирането на градовете. И в този нов европейски Баухаус огромна роля има културно-историческото наследства. Той е елемент от него, каза Михайлова. Тя призова местните власти да съберат енергията и да дадат визията как да изглеждат градовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай