Чудо в Царево. Показват златото на тракийската принцеса от Синеморец

Съкровището се състои от 180 ювелирни аксесоара от злато и 30 от сребро

Чудо в Царево. Показват златото на тракийската принцеса от Синеморец | StandartNews.com

За историята на уникалните накити ще научим от нашите кореспонденти

Хората от Царево и гостите на градчето имат уникалния шанс да видят малко познатото златно съкровище на тракийската принцеса и жрица от Синеморец.

То ще бъде изложено в общинския исторически музей. Състои се от златни и сребърни бижута и ще остане там през целия летен сезон.

Златните накити са археологическа находка от могила от 2006 г. в Синеморец, една от малкото оцелели от иманярските набези некрополи.

Според директора на музея Тодор Гондов съкровището се намира в трезора. Съкровището години наред стои тук, а наскоро беше в Ню Йорк. То се състои от 180 ювелирни аксесоара от злато и 30 от сребро.

"Накитите са принадлежали на тракийска аристократка, но и жрица, заради висулка на огърлицата, на която има знака на Богинята майка. Една от обеците е с Богинята на победата Нике, тя е с изключително качество. Най-ценното е плочката - на която пише направи Деметриос за Куртудзундус. Предполага се, че майсторът е изработил златните накити. Периодът е Късен еленизъм, 2-1 век пр. Хр.", обясни той.

Друго ценно находище е антична гробница. "Тя се е намирала в землището на село Бродилово. Управителите на древния район са я демонтирали и местили при смяната на минните полета. Гробницата е била обрана", разказа още Гондов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай