#BeLocal: Нови хоризонти за българската култура и историческо наследство

#BeLocal: Нови хоризонти за българската култура и историческо наследство | StandartNews.com

Фотограф: Владислав Терзийски

 

Картините на Майстора оживяват в младежки театрален спектакъл в Хисарлъка, тактилни макети дават културен и образователен достъп на незрящи в София, филми разказват за кулинарните традиции на различните етноси във Варна.

Това многообразие от творчески прояви, които създават общности от съмишленици, пресъздават традиции и изграждат културна идентичност в местните общности, е само част от подкрепените проекти в миналогодишното издание на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“.

От 2017-та година досега, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българския Дарителски Форум, чрез нея бяха  финансирани над 100 вдъхновяващи граждански проекти, насочени към подобряване на качеството на живот на хората в  цялата страна.

В момента тече тазгодишното, обновено издание на кампанията. Проекти ще се финансират в 5 тематични области, като една от тях - #BeLocal, e именно за предложения с фокус култура, изкуство и съхранение на историческото ни наследство. Целта е да бъдат подкрепени граждански организации и младежки групи, които имат идеи как да представят по най-атрактивен и обогатяващ начин традициите на местните общности, дават възможност за изява на творци и артисти от цялата страна, възстановяват историческото наследство и насърчават създаването на общности по интереси и мрежи на локално ниво.

Пример за вдъхновяваща идея от миналото издание през 2022 г. е проектът „Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка“ на сдружение „Дебют“. Благодарение на подкрепата от Лидл България, проектът прави съвременен прочит на творчеството на българския художник и отбелязва 140-тата годишнина от неговото рождение. Чрез комбинация от танци и театър, младежи подготвят и изнасят спектакъл на Хисарлъка в град Кюстендил, чрез който емблематичните картини на Майстора „оживяват“ пред очите на зрителите. Привлечени и заинтригувани от творчеството на големия български художник са повече от 20 младежи, които са придобили умения чрез  театрални и  танцови занимания, а културната програма на града се обогатява.

Друг успешен проект от последното издание на инициативата е „Иновативна достъпност до изкуство и образование“ по инициатива на сдружение „Забелски глас“. Чрез създаване на тактилни макети – на залата на Университетския театър и сградата на СУ, незрящи получават възможността да се запознаят с тяхната архитектура и разпределение, за да се чувстват по-уверени, когато ги посещават. Така те не само могат да посещават културните събития в Алма Матер, но и получават по-лесен достъп  до образователните дейности по театрално изкуство в университетския театър. Благодарение на тази и подобни възможности, хората с нарушено зрение се чувстват по-равнопоставени в обществото и спокойни да взимат активно участие в културния живот.

Още един вдъхновяващ проект от област #BeLocal е „Град, целунат от морето – шарен кръстопът“ на сдружение „Пресклуб Варна“. В неговата основа стои създаването на поредица от 10 късометражни филма, представящи традициите и бита на десет различни етноса, част от град Варна. В заснемането участват лични разкази от представители на етносите, които споделят за своите обичаи, традиционни ястия, песни и ритуали. Проектът дава възможност на местните общности да опознаят своите културни различия и да изградят толерантност един към друг.

#BeLocal стимулира развитието на местните общности, допринася за съхранението на историческите ни ценности и подпомага културния живот в страната. Ако имате идея, подходяща за кандидатстване в тази категория, с която може да допринесете по темата във вашия роден град – може да подадете своя проект до 28 октомври, включително в платформата на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“. В нея ще откриете допълнителна информация за останалите области, условия, както и още успешни истории за вдъхновение.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай