Арда крие чудеса и древно светилище

В комплекс Дядова ряка предлагат богато меню от екологично чиста храна

Арда крие чудеса и древно светилище | StandartNews.com

* Сред природата има обособени места за палене на огън, беседки и заслон

* В комплекс Дядова ряка предлагат богато меню от екологично чиста храна

Разположено в малка, но живописна котловина на двата бряга на река Арда, едноименното село предлага домино от забележителности. То се намира на около 30 километра от град Смолян. Южно от него гордо се издига Ардиниския дял - един от най-мощните на Западни Родопи. 

Ясно се отличава и Ардин връх (1730 метра), в подножието на който извира най-дългата родопска река - Арда. Източно от селото пък се издига мистичният родопски връх Ком, който е забулен в истории и легенди, а в миналото в неговото подножие е преминавал Централния трансродопски път, който е свързвал Филипопол с Беломорието. 

Поради близостта си до Беломорска Тракия през 19-ти век и заради бързото развитие на занаятчийството и търговията, хора от Арда са създали трайни връзки с по-големите градове там. Това от своя страна събужда интерес у местни жители към необходимостта от грамотност. Така през 1860 година в село Арда е открито училище. То се е помещавало в една стая в съществуващия тогава параклис, наричан метох, който се намирал в Самарджишката махала. 

В непосредствена близост до селото се намират интересни туристически обекти. Сред тях са върховете Арда, Ардин връх и родопският връх Ком.

Туристическата пътека до извора на Арда пък е чудесна идея за разходка в района на Могилица и Арда. 

Най-дългата родопска река, извира от подножието на Ардин връх (1730 м) и само на няколко метра от границата с Гърция. До мястото има маркиран пешеходен маршрут, който е панорамен и преминава през обширни поляни, от които се откриват гледки към село Горна Арда, Билянци, връх Ком, връх Голям Перелик и други. 

Пътеката преминава покрай комплекс Дядова ряка, който е сгушен в подножието на Ардин връх. В комплекса предлагат вкусна пъстърва, има и богато меню от екологично чиста храна. От там пътеката навлиза в прохладна гора, която води до извора. Изпод корените на един вековен бук извира Арда - най-дългата родопска река. През 1706 г оттук е преминал френският пътешественик Пол Люкас. 

Възхитен от красотите на родопския край, той издава пътепис, в който включва и извора на най-голямата родопска река.

Мястото е разположено на 1470 метра надморска височина. Идеално е за пикник и почивка.Има красива поляна, заобиколена от високи борове с обособени места за палене на огън, беседки и заслон.

За желаещите да продължат с прехода има маркирана пътека до Ардин връх. Трябва да се преодолеят още близо 300 метра положителна денивелация следвайки пътеката, която постепенно започва да се вие по-стръмно нагоре по северните склонове на върха.

И ето, че вече сте на билото! Граничната бразда е пред вас и от върха ви делят само още няколкостотин метра. Поемете на изток и само след няколко минути ще достигнете до желаното място. За ориентир може да ви служи 92-ра гранична пирамида, която е разположена на върха.

През Ардин връх преминава българо-гръцката граница.

Гледката от него е както към българската, така им към гръцката част на Родопите.

До извора на Арда и Ардин връх има маркирани пътеки от село Билянце, село Горна Арда и комплекс Гераница. Има вариант преходът да бъде кръгов като изкачването стане през Билянце, а слизането към комплекс Гераница и Горна Арда. 

Много са легендите и преданията за родопския връх Ком. Величественият планински хребет привлича археолози, иманяри, които ровят за съкровища, изследователи и любители на чудеса. Всички са убедени, че върхът е свещен не само защото там е открито древно светилище. 

Част от преданията са свързани със заровено антично съкровище от Древна Гърция, други пък разказват за скрито имане на разбойници, а трети - за гърне с хайдушки пендари. Някои археолози смятат, че именно тук е мястото на светилището на Дионис, хората от селата пък разказват за подземна църква, служела и за скривалище на българите по време на помохамеданчването. Върхът е конусовиден и е с височина от 1568 метра. По време на проучванията е станало ясно, че мястото се е използвало за светилище от траките. Откритата керамика е от различни епохи. Има и намерена  келтска монета. Археолозите са се натъкнали на останки от християнски параклис, който е възстановен от местните хора и е посветен на апостол Петър. 

И днес местните жители се събират там на Петровден, за да се помолят за здраве и благоденствие. 

Вариантите за изкачване на върха са няколко като най-удачен е този от селцата Гудевица и Гоздевица. До Гудевица има асфалтов път. Преходът започва и малко след селото коларски път води към до Гоздевица. 

Красиви гледки се откриват към Арденския рид с върховете Голямото Бърце, Кадор върх и Ардин връх, а в подножието им са тучните родопски поляни. Следва местността Езерово, именувана така заради езерцата, които са се образували в близкото минало при обилни валежи. Сега там има чешма. Следва същинското изкачване на върха. Пътеката лъкатуши през букова гора и заобикаля големи камъни, които сякаш крият нещо под себе си. Така неусетно се достига до място, на което клоните на дърветата са оставили прозорец, през който всеки може да се наслади на красивата гледка към долината на горна Арда с прилежащите й селца, а в далечината се виждат красивите Боздак и Пирин. В подножието на върха пък се вижда село Сивино. Мястото е подходящо за палатка и посрещане на изгрева. Няколко стотин метра по-нагоре е и самият връх. Там е построен малкият параклис, който местните хора са реставрирали и напомня за онези години, в които хората са намирали утеха тук.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай