Амулет от III в. с името на Христос променя историята

Изненадващото, е че буквата Х е завъртяна на 45 градуса и представлява кръстния знак

Амулет от III в. с името на Христос променя историята | StandartNews.com

До седмици откриваме новия сезон с разкопките, казва в специално интервю за вестнинк СТАНДАРТ Красимира Костова, директор на Националния археологически резерват Деултум - Дебелт

- Г-жо Костова, Вие открихте сребърен амулет с името на Христос в римската колония Деултум край Средец. Бихте ли ни разказала повече?

- Амулетът беше открит по време на археологическите проучвания на южния некропол на римската колония  Деултум през 2023 г. Там се изгражда голям завод за PVC профили за дограма. Именно там е разположен един от най-ранните некрополи на римската колонията. Той датира от края на I до първата четвърт на III век. Също така имаме средновековни погребения, които са от IX-X век, в близост се намира и средновековната крепост. Въпросният амулет го открихме в гроб 315. Той беше един малък свитък, завит под формата на тръбичка, доста неугледен, намиращ се пред черепа на индивида, който проучвахме. След антропологическия анализ на доц. В. Русева се оказа, че е на възраст между 30 и 40 години. Костите са силно деструктирали и не е възможно да се определи половата принадлежност на погребаният. След като подадохме материалите за реставрация и свитъкът беше почистен, се видяха насечки. Установи се, че е възможно да се разгъне.

След един дълъг процес от дейности, който извърши реставраторката Силвия Борисова от Регионален исторически музей в Бургас, се разгъна свитъкът. Тогава се видя, че върху сребърно фолио с остър предмет са изписани четири реда с четири думи. Този надпис го предадохме на гл.ас.д-р Николай Шаранков от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той разчете текста на слитъка и се оказва амулет с имената на двама от архангелите: Гавраил и Михаил, както и Пазител Христос. Дума "Пазител" (?????) е едновременно и определение на Христос, и указание за функцията на амулета да пази своя носител. Ранните християни са се пазели да не бъдат разпознати, поради което Христос е бил изписван с различни символи. В случая, амулетът е поставен в гробното съоръжение, далеч от очите на хората, поради което името на Христос е изписано, а първата буква, завъртяна на 45 %, получавайки формата на кръстния знак.  Тъй като не е сигурно мястото, под името на Христос е изписана буквата С, за да се довърши Христос.

Уникалното във въпросната находка е, че за първи път се среща името на Христос в едно толкова ранно време, за което говорим -  краят на II-ри и първата четвърт на III-ти век. В гроба не е открита монета, за да бъдем категорични в датировката. Най-късните монети, с които датираме римския некропол, са от първата четвърт на III век. Самият некропол има най-ранните регистрирани погребения от времето на император Веспасиан, по чието време е и основана колония  Деултум. Тоест, това е края на 70-те години на I-ви век. Откриването на толкова ранен християнски паметник именно в Деултум не е неочаквано, защото римската колония е първото селище със сигурно засвидетелствана християнска общност и епископ по нашите земи. Още с основаването на колонията предполагаме, че влизат тези нови модерни религиозни течения заедно с ветераните. Самите ветерани носят новото за времето, като религиозни учения и като всичко, което може да се приеме за модерно в бит, архитектура, строителство, вярвания и т.н.

От историческите извори ние добре знаем, че в Дебелт има християнска община. Маркирано е и името на един от ранните дебелтски епископи по това време. А именно Елий Публий Юлий, който се обявява срещу монтанистка ерес от II век.

Въпросният амулет, който открихме сега, всъщност представя тази християнската общност в Деултум. За първи път в толкова ранно време  се среща името на Христос.

Ново чудо! Сребърен амулет променя историята ни

- Тази година ще продължат ли проучванията?

- Очакваме след около 2-3 седмици да започнем работа отново на некропола, като предполагаме, че това ще ни бъде последният археологически сезон. Имаме още една немалка част за проучване и след като приключат нашите археологически отчети, които в момента протичат, ще започнем и проучването на Некропола. Очакваме да имаме нови изненади.

- Какво последно открихте в Деултум?

- Засега, отчитаме резултатите от археологическите проучвания през сезон 2023 г. в Българска академия на науките.

Работим по три големи теми в резервата. Това са антични терми, на които аз съм научен ръководител. Там също имаме добри резултати, защото през изминалата година поради различни причини имахме доста закъсняло финансиране. Трябваше да работим в края на ноември и началото на декември в малко по-тежки и неблагоприятни метеорологични условия за работа на терен. Но пък разкопахме добре запазени жилища, които са от VII-VIII век. Това са т. нар. "тъмни векове" в историята, защото монетната циркулация е доста нарушена, но при нас са добре изявени тези времена. Дебелт е един от обектите, в които са разчетени тези пластове, с които се чувстваме горди. Също така проучвахме южната крепостна стена с научен ръководител проф. д-р Людмил Вагалински. И там имахме своите прекрасни изненади. Разкри се югоизточната кула, успяхме да я проучим в пластовете, в които до този момент не бяхме стигали. А това са най-ранните пластове, свързани с изграждането на крепостната стена, която е от времето на тетрархията.

Разкри се и изключително интересен надпис от колонията, който е от I век. В него става дума за един от първите управници на колонията Квинт Касий Модест и за неговия възход от секретар в местния сенат до дуумвир и главен жрец на императорския култ.

Откри се и южната кула на южната крепостна стена, където излезе под от вероятно ранохристиянски храм.

Третият обект обхваща северната градска зона на колонията с ръководител доц. д-р Хр. Прешленов.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Йокин
преди 1 месец

Надписа,НА КИРИЛИЦА?!?!

Откажи
Ради Панайотов
преди 1 месец

В музея на остров Самотраки има кирилица от VI - IV в.пр.н.е. А на табелките пише: "Надписи върху камък и керамика на негръцки едик." Ама не щат да кажат кой е езикът. Та, Кирил и Методий сътворяват това, което днес наричаме глаголица, но всъщност вземат за основа свещената древнобългарска писменост КИРИАЛИ, да която през Х век пише Ал Масуди. И забележете в житията, че Константин цял живот е носил това име като светско лице, а 50 дена преди кончината си приема първия духовен сан и сам се назовава Кирил.

Откажи
Милена Валентинова
преди 1 месец

Да, и аз точно това гледам,че надписът е на кирилица и то съвременна,хмхххх,много неграмотно изписан.Явно пак са скалъпили някаква поредна измама неработрщите нищо от отдел археология.

Откажи
Ради Панайотов
преди 1 месец

В музея на остров Самотраки има кирилица от VI - IV в.пр.н.е. А на табелките пише: "Надписи върху камък и керамика на негръцки едик." Ама не щат да кажат кой е езикът. Та, Кирил и Методий сътворяват това, което днес наричаме глаголица, но всъщност вземат за основа свещената древнобългарска писменост КИРИАЛИ, за която през Х век пише Ал Масуди. И забележете в житията, че Константин цял живот е носил това име като светско лице, а 50 дена преди кончината си приема първия духовен сан и сам се назовава Кирил.

Откажи
Йол
преди 1 месец

Пак ли Промяна?Едно ПП,ни стига.

Откажи
Хиндианица Жонс
преди 1 месец

Ей мърши булгарски,лъжци и плагиати,мор за вас.Съдбата яко ви отмъщава,помияри

Откажи
Симеон
преди 1 месец

Мърша си ти,сърбороб смръдлив

Откажи