Саботаж преди изборите

Градските джуджета клатят държавата с бой, кръв и компромати

Саботаж преди изборите | StandartNews.com
  • Градските джуджета клатят държавата с бой, кръв и компромати
  • Употребиха избора на прокурор № 1 в битката за София

Всички предупреждения, че градската десница готви саботаж точно преди изборите, за да разклати държавата се потвърдиха в четвъртък. Хората на Иво Прокопиев, Радан Кънев и Христо Иванов употребиха избора на нов главен прокурор в битката за София като превърнаха креслив протест срещу Иван Гешев в предизборен митинг на умния и красив техен кандидат Борислав Игнатов.
В желанието си да не позволи Иван Гешев да стане обвинител № 1 градските джуджета включиха целия си арсенал - компромати, протести, женски бой и бомбени заплахи. А накрая превърнаха незаконната блокада на Орлов мост в предизборен митинг на Игнатов.
Компроматите няма да ме спрат! Да се откажа при безпрецедентна атака срещу прокуратурата означава, че ме е страх и че предавам доверието на колегите си, каза по време на изслушването си във ВСС Иван Гешев. И обясни: "В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. През годините те не само говорят, но и се хранят от това говорене.".

Масираната атаката срещу Гешев започна в деня преди изслушването му, когато медийната машина около бизнесмена Иво Прокопиев и партиите на провалените политици Христо Иванов и Радан Кънев пусна фалшивата новина, че прокурорът имал милиони в тайни сметки в Швейцария и Монако. Цитираха се дори несъществуващи документи. Прокуратурата светкавично разобличи манипулацията. Но последва нова - този път от "Биволъ", който пък обвини Гешев в колаборация с организирана престъпна група по "Недосегаемите", защото по време на разпит се е опитал да постигне споразумение. Изнесените факти не отговарят на истината, реагира отново държавното обвинение. А по време на изслушването на Гешев стана ясно, че на разпита са присъствали още четирима прокурори и следователя Бойко Атанасов, когато хората на Прокопиев лансираха за главен прокурор. Неудобно е за съдебната власт да го кажа, но в прокуратурата има политически ангажирани, недобросъвестни към държавното обвинение лица, коментира Гешев.


Сигнал за бомба постъпи във ВСС минути преди старта на изслушването на кандидата за нов главен прокурор. Но членовете на съвета отказаха да прекъснат процедурата, която продължи повече от 6 часа.

Митинг в подкрепа на Гешев пред ВСС пък бе използван от градската десница като мотив за серия незаконни действия. Жълтопаветниците първо вдигнаха олелия до Бога, че не могат да протестират и те пред ВСС, след което превзеха Орлов мост, разпъвайки шатра. Две буйни дами се сбиха, което наложи едната да посети районното. Върхът на наглостта бе появата на умният и красив кандидат за кмет Борислав Игнатов с целия му щаб и арсенал от предизборни материали. Така градската десница превърна стоянката на Орлов мост, която вбеси до краен предел софиянци, в натрапен и досаден предизборен митинг.
Страхът на градските джужета е обясним. Първата задача на Гешев е битката с корупцията. "Ще създам мултифункционални екипи за разследване на корупция и тероризъм", каза Гешев обяснявайки концепцията си. Той разкрива и горещ телефон за сигнали за злоупотреби. Разследване на криминалната приватизация, за да се въздаде справедливост за изчезналите пари по време на прехода, е също една от целите на Гешев. Започне ли това разплитане на кълбото, най-горещо ще стане около хората на Иван Костов, които сега скачат срещу Гешев.
Не очаквам 100 дни толеранс, категоричен бе още Гешев. И допълни: "Не се кандидатирам за политическа длъжност, затова не очаквам да получа време".
В опита си да спре избора му градската десница чрез присъдружните й НПО-а засипа с еднотипни въпроси кандидата за прокурор № 1 по време на изслушването му. Питанията за отчетността за главния прокурор, трябва ли да има процедура за импийчмънт, одобрява ли ареста на Десислава Иванчева бяха зададени десетки пъти под различна форма и с политически коментари в тях. Гешев обаче отговори на всички.  
Делото КТБ беше най-сериозното ми предизвикателство, каза още Иван Гешев. И допълни: "И то не само на база на политическите, личните и всякакви други интереси, които циркулират около това дело, на натиска, който беше оказан върху екипа, но и по няколко други показателя. Щетата по това дело е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика - процент от БВП и по този показател може да сме водещи, ако не в света, поне в Европа“.
На въпрос на инициативата "Правосъдие за всеки", свързан с депутата Делян Пеевски, Иван Гешев посочи, че всички фирми, свързани с него, са погасили целево задълженията си към КТБ. "Няма данни, които да ангажират неговата отговорност, както и няма данни Прокопиев и други богати хора да са получавали пари", каза Гешев и напомни, че ако стане главен прокурор няма да позволи определени кръгове да казват на кого да бъдат повдигнати обвинения.
Попитан дали ще продължи влиза в съдебната зала, ако заеме длъжността на главен прокурор, Гешев отговори положително. „Това би било прецедент, но не виждам пречка да влизам в съдебна зала. Аз съм прокурор. Ако не влизам по дело, прехвърлям отговорността на колегите си. Това е въпрос на отговорност“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай