ОИК глези с филми членовете на СИК

На екрани ще се прожектират български филми, а в кътове за занимания могат да изиграят по една табла или играта със символичното наименование за ден на избори "Не се сърди, човече",

ОИК глези с филми членовете на СИК | StandartNews.com

Общинската избирателна комисия в столицата е взела сериозни мерки за такава организация, че да бъдат избегнати нервите и ексцесиите с чувалите бюлетини и опашките през 2015 г. Три входа в "Арена Армеец", откъдето ще влизат членовете на СИК, 140 сътрудници за логистика, които ще ги посрещат и настаняват, включително пет медицински екипа, ако се наложи лекарска помощ, както и кътове за отдих и занимания за чакащите - всичко това са предвидили домакините от ОИК, за да улеснят процеса в изборната нощ на 27 октомври. А докато чакат реда си, пристигащите над 4000 членове на 1609 секционни комисии в общината ще имат възможност да не скучаят - на екрани ще се прожектират български филми, а в кътове за занимания могат да изиграят по една табла или играта със символичното наименование за ден на избори "Не се сърди, човече", обясни шефката на ОИК-София Полина Витанова. Тя добави, че освен че са планирали три входа за влизане, за удобство на членовете на СИК са предвидили колите и бусовете да спират точно пред входа, за да не разнасят тежките чували с бюлетини. "Затова взехме оперативно решение да не се дават 110-те процента от бюлетините, а по-малък процент, за да не се носят такъв голям брой неизползвани бюлетини. Имаме готовност във всеки един момент в изборния ден да бъдат занесени допълнителен брой бюлетини на секционните избирателни комисии", допълни Витанова.

Помислено е и за удобството на пушачите - за тях е отделена специална тераса, а за журналистите ще има шатра до входа на залата. На всеки три часа ще бъде давана информация, тъй като по думите на Витанова ОИК-София няма никакво намерение нещо да крие от протичането на процеса по предаване и обработка на протоколите.

Въпреки всички организационни мерки, които са предприети, най-важната предпоставка да се избегне висенето на опашка през цялата нощ е да се предават вярно попълнени от СИК протоколи, подчерта Витанова. "Изчакване със сигурност ще има. Бързината зависи не от трите пункта на влизане, а от вярно попълнените протоколи", каза тя.

На всеки член на ОИК се пада да приеме по 120 протокола от СИК, но и всеки има по един сътрудник, който да го подпомага. За разлика от драматичната нощ през 2015 сега членовете на ОИК са не 19, а двойно повече - 41. Това е най-сложният вид избори - протоколите са три, на места четири, а протоколът за общинските съветници е дълъг цели 18 страници, обяви Полина Витанова.

Общо 34 са регистрираните кандидатски листи за общински съветници, от които трима независими кандидати, и 1014 кандидати на останалите кандидатски листи. 20 са кандидатите за кмет на Столична община, кандидатите за кметове на райони са 343. А за всеки столичен район ще се борят до 18 кандидати. 93 са кметовете на кметства на територията на Общинската избирателна комисия.

"Призовавам политическите партии да не политизират този процес, той не е политически", отправи апел председателката на ОИК-София по повод посрещането, приемането и обработката на секционните протоколи вечерта в неделя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай